Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gelecekte Denizlerimiz Nasıl Görünecek?

Gelecekte Denizlerimiz Nasıl Görünecek?

Greenpeace yeni filminde okyanuslardaki plastik atık sorununa değinmek için bir grup çocuğun akvaryum ziyareti üzerinden dünyamızın gerçeğini çarpıcı bir şekilde ele alıyor.

Okyanus ve denizlerdeki plastik atık sorunu özellikle çevre kuruluşlarının en çok eğildiği konulardan biri. Doğada çözünmesi yüzyıllar alan plastiğin vahşi yaşama verdiği zarar akıl almaz boyutlarda. Bu plastik atığın bir kısmı da süper market alışverişlerimizde bol keseden kullandığımız naylon torbalardan kaynaklı. Greenpeace’in son filmi de insanları ve marketleri plastik torba ve ambalaj kullanımı konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Ogilvy UK tarafından yaratılan kampanya, gidişat böyle devam ettiği takdirde çocuklarımıza bırakacağımız dünyaya çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

Her saat başı bir kamyon dolusu plastik okyanuslara boşaltılıyor. Plastiğin pek de yok olmadığı düşünüldüğünde bu kamyonlarca plastiğin hala dünyamızın denizlerinde yüzüyor olduğu da açık. Bu, oldukça üzücü bir istatistik. Üstelik hiçbir önlem alınmadığı takdirde plastik atığın önümüzdeki yıllarda iki katına çıkması bekleniyor. Yani 20 yıl sonra çocuklarımız büyüdüğünde onlara nasıl bir deniz bırakacağımız konusunda iyimser olmak mümkün değil.

Ocean of the Future“(Geleceğin Okyanusu) adını taşıyan film; bu veri ve iç görülerden hareket ediyor ve Greenpeace’in İngiltere’deki süpermarketlere plastik ayak izlerini azaltmaları konusunda yaptığı çağrıyı ve şu ana kadar neredeyse 450 bin imzaya ulaşan imza kampanyasını takip ediyor.

Çocukların Akvaryum Hayalleri ve Gerçekler

Filmde, okulla birlikte akvaryum gezisine gidecekleri için heyecanlı bir grup çocuk görüyoruz. Ahtapotları veya penguenleri görecekleri için yerlerinde duramıyorlar. Akvaryuma vardıklarında ise gördükleri hayal ettikleri gibi değil. Akvaryumda yüzen rengarenk balıklar ve deniz canlıları yerine plastik çöpler görüyorlar. Pet şişeler, naylon torbalar, ambalaj halkaları ve daha nice plastik atık deniz yaşamının yerini almış. Zira kampanyanın adının da ima ettiği üzere, geleceğin okyanusu bu.

Filmdeki plastik atıklar, çekimden bir gün önce İrlanda’daki çekim yapılan akvaryumun yakınındaki bir plajdan toplanmış. Yani gösterilen senaryo aslında çok da uzak bir ihtimal değil. Film de bunu vurgulayarak sonlanırken sadece İngiltere’deki marketlerin yılda 800 bin ton plastik ambalaj ortaya çıkardığını vurguluyor ve insanları süpermarketlere daha az plastik kullanmaları yönündeki taleplerini iletmeye davet ediyor.

Ogilvy UK Yetkili Yaratıcı Yönetmeni Mick Mahoney, özellikle akvaryum gibi sahte bir gerçeklik kurgusu kullanmayı tercih ettiklerini belirtiyor. Bu kusursuz ve yapay dünyaların gerçeği yansıtmadığını ve denizlerimiz konusunda sahte bir güven hissetmemize neden olduğunu anlatan Mahoney; dünyada gerçekte olanı anlatarak geleceğin hiç de akvaryumlarda anlatıldığı gibi masmavi ve huzurlu denizlere doğru gitmediğini vurguladıklarını söylüyor.

Film; YouTube, Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya kanallarının yanı sıra sinemalarda yayına giriyor. Aynı zamanda açık hava ilanlarıyla da destekleniyor. Kampanya ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak ve destek vermek için #endoceanplastics ve #oceanofthefuture etiketleri kullanılıyor.

Künye:

Reklamveren: Greenpeace
Reklam Ajansı: Ogilvy & Mather
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Mick Mahoney
Yaratıcı Yönetmen: Martha Riley
Sanat Yönetmeni: Ran Stallard
Yapımcı: Jodie Sibson
Yapım Asistanı: Chloe Brown
Yetkili Strateji Yönetmeni: Kevin Chesters
Yetkili Yapım Yönetmeni: Clare Donald
Yapım Şirketi: Hoi Polloi
Yönetmen: Chris Hugall
Görüntü Yönetmeni: David Pimm
Yapımcı: Peter Shuttleworth
Sanat Yönetmeni: Jo Mooney
Post Prodüksiyon: GPS
Yapımcı: Annika Gustavsson
Kurgu: Nye Williams

Görsel: YouTube