Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Denizlerdeki Dostların Hayatı Parmağının Ucunda

Denizlerdeki Dostların Hayatı Parmağının Ucunda

Dwarf Planet ve Greenpeace Türkiye, Instagram üzerinden yayına geçirdikleri bir günlük kampanyayla tek kullanımlık plastik atıkların denizlere ne kadar çok zarar verebileceğine dikkat çekmeyi hedefliyor.

Greenpeace gerek küresel ölçekte gerek de ülkeler özelinde özellikle deniz kirliliğine bu olayın altını, üstünü çizerek önem veriyor. Ki önem verilmesi de gereken bir konu. Kendi ürettiğimiz plastik atıkların sadece denizlerde yaşayan canlılara değil, eğer deniz ürünü tüketiyorsak, nihai olarak insanlara ve deniz canlısı tüketen herkese de zararı var. Bir de sonuçta yaşayabileceğimiz ekolojik ortamı mahvediyoruz. Doğayı hızlı kirletiyoruz ama buna adapte olacak kadar fiziksel olarak hızlı adapte olmuyoruz ne yazık ki. Şimdi de başka bir Greenpeace haberiyle, Türkiye’den karşınızdayız.

Dwarf Planet ve Greenpeace Türkiye’ye göre, bugün Kuzey Kutbu’nda dahi plastik atığa rastlamak mümkün. Plastik, tıp ve inşaat alanları için büyük ilerleme, ancak ürün ambalajı gibi materyaller plastiği denizler ve dünyamız için sorun haline getiriyor. Tek kullanımlık plastik ise bu sorunun en büyük parçası ajans ve markaya göre. Her yıl denizlerimize 12,7 milyon ton plastik atık ki bu dakikada bir kamyona tekabül ediyormuş denizlerimize karışıyormuş. Greenpeace’in verilerine göre bugün denizlerde 5 trilyon plastik parçası bulunuyormuş.

Tek Kullanımlık Plastiğe Hayır de Denizlerin Ömrünü Uzat

Greenpeace Türkiye de Instagram üzerinden yayına geçirdikleri bir günlük kampanyayla bu konuya dikkat çekmeyi hedefliyor. Kampanyanın amacı tek kullanımlık plastik devrini tamamıyla sona erdirmek. En azından bunun bilincini insanlara en sık kullandıkları mecrada göstererek aşılamak. Proje kapsamında, insanlara, plastikleri çöpe attıkları ya da geri dönüştürdüklerinde denizlerin kirlenmediği yanılgısını, denizlerdeki en akıllı hayvanlardan biri olan ve mavi sulardaki canlı yaşamını simgeleyen bir yunusu, en sık vakit geçirdikleri mecra olan Instagram Hikayeler’de karşılarına çıkartarak gösteriyorlar.

Kirli bir deniz ve plastik atıklar içerisinde mahsur kalan yunus, karşılarında tüm gerçekliği ile dururken mavi suların en akıllı hayvanlarından biri olsa da bu denizde plastikler ile yüzmenin zor olduğu altyazı ile hikayeyi izleyenlere aktarıyor. Akabinde de onlardan ekrana dokunarak plastikleri toplamaları ve yunusu kurtarmak için yardım etmelerini istiyor.

En büyük hikaye izleme alışkanlığımız olan ekrana tıklamayla da her hikaye geçildiğinde bir plastik temizleniyor. Fakat altyazılar sadece bu plastikleri temizlemenin yeterli olmadığını vurguluyor. Yunus ile birlikte denizlerdeki canlı yaşamını kurtarmanın yolunun tek kullanımlık plastikleri kullanmamaktan geçtiği mesajını veriyor.

Kampanya Dünya Hayvanlar Günü’nde yani 4 Ekim’de yayına girdi ve sadece bugün kalacak. Kampanyaya birçok influencer ve Ali Sunal, Doğa Rutkay, Mine Tugay, Onur Buldu isimler de destek veriyor.

Kampanyayı Greenpeace Türkiye’nin Instagram sayfasından deneyebilir, öne çıkan hikaye olarak buradan izleyebilirsiniz. Kampanyanın ekran görüntülerini de aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Künye:
Reklamveren: Greenpeace Türkiye
Reklamveren Yetkilileri: Barış Bilgen, Ece Ünver, Öyküm Pala
Reklam Ajansı: Dwarf Planet
Yaratıcı Yönetmen: Enes Danış
Yaratıcı Ekip: Erhan Çırak, Ercan Nailoğlu
Müşteri İlişkileri Ekibi: Ceyda Gaye Özbek, Onur Celen
Prodüksiyon Şirketi: Kraken

Görsel: Dwarf Planet