Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deniz Kaplumbağalarının Seslerini Duy Okyanusları Koru!

Deniz Kaplumbağalarının Seslerini Duy Okyanusları Koru!

Greenpeace UK, iklim krizinin ve insanların okyanusları kirletmesinin trajik sonuçlarını bir deniz kaplumbağası ailesi üzerinden işliyor.

Çevre odaklı sivil toplum kuruluşu Greenpeace insanların yaşadığımız gezegene saygı duyması ve koruması gerektiğini hazırlamış olduğu yaratıcı projeler ile çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Filipinler’deki kıyıya vurmuş balina yerleştirmesi, plastik pipetlerin deniz canlılarına verdiği zararı göstermeyi amaçlayan kampanya, yalnızca kaybolduğunda veya yok olduğunda değeri anlaşılan şeylere dikkat çekmek amacı ile hazırlanan I amazonia bunlardan sadece birkaçı.

Deniz canlıları için okyanuslarda güvenli alanlar oluşturmak şart!

Deniz kaplumbağaları da Greenpeace’in odaklandığı konular arasında yer alıyor. Deniz kaplumbağası ve türleri yok olma tehlikesi yaşıyor. Deniz kaplumbağalarını ve diğer deniz hayvanlarını güvende tutmak için okyanuslarının üçte birinde hayvanların korunacağı barınaklara ve sığınma alanlarına dönüştürmek gerekiyor.

Greenpeace UK, Wallace & Gromit stop motion komedisinin yaratıcıları Aardman Animations iş birliği sonucunda deniz kaplumbağalarının hikayesinin dramatik yüzünü gösteriyor. Turtle Journey isimli hikaye eve dönüş yolculuğunda olan bir deniz kaplumbağası ailesinin iç burkan hikayesini işliyor. Eve yolculukları sırasında gitmiş oldukları yol kapalı olduğu için alternatif rotaya yönelen aile öncelikle petrol sondajı ile sarsılmaya başlıyor. Ardından milyonlarca plastik atığın oluşturduğu kirlilik gösteriliyor. Eve vardıklarında ise etrafı sakin bulan aile bir anda av teknesinin ışıkları ile sarsılıyor. Aşırı avlanmanın trajik tarafı da yansıtılmış oluyor.

Greenpeace deniz canlılarına korunma ve sığınma alanı talep ediyor

Hikaye aslında oldukça evrensel bir tema üzerinden gidiyor. Çekirdek aile ziyarete gidiyor ve dönüş yoluna geçiyor. Trafikte kalan aile çocuklarını eğlendirmek için çeşitli oyunlar buluyor. Herkesin yaşamış olduğu duyguları içeren senaryo hiç beklenmedik bir şekilde değiştiğinde etkisi sarsıcı oluyor. Film sona erdiğinde babanın ifadesi aslında izleyicinin yüzünde oluşan ifadeyi yansıtıyor.

Kampanya şu anda son aşamada bulunan Birleşmiş Milletler’in Küresel Okyanus Anlaşması’nı (Global Ocean Treaty) destekler nitelikte. Greenpeace deniz canlılarının ihtiyaç duyduğu korunma alanın en kısa sürede sağlanmasını talep ediyor. İnsanların yıkıcı faaliyetlerinin erişemeyeceği bu noktalar okyanus canlılarının gelişmesi, iyileşmesi ve türlerinin devamlılığı için büyük önem taşıyor.

Denizdeki yaşam karadakine göre iki kat daha hızlı yok oluyor

Turtle Journey hikayesinde olduğu gibi gerçek hayatta da deniz canlıları yıkıcı endüstrinin baskısı altında bulunuyor. Filmde yer alan bilgiye göre her yedi deniz kaplumbağası türünden altısı okyanusları tehdit eden sebeplerden ötürü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Sadece deniz kaplumbağaları da değil diğer canlılar için de yıkıcı tehlike bulunuyor. Araştırmalara göre denizlerdeki yaşam karadaki yaşama göre iki kat daha hızlı bir şekilde yok oluyor.

Deniz kaplumbağalarına ünlü oyuncalar ses verdi

Yönetmenliğini Gavin Strange’in gerçekleştirdiği filmde deniz kaplumbağalarını Oscar ödüllü oyuncular seslendiriyor. Bu isimler arasında Olivia Colman ve Dame Helen Mirren‘in yanı sıra Game of Thrones serisindeki oyunculuğu ile akıllarda yer edinen Bella Ramsey, Stranger Things’ten David Harbour ve Downton Abbey’den Jim Carter yer alıyor. Komedyen Ahir Shah ve Giovanna Lancellotti de seslendirenler arasında bulunuyor.

Künye:

Müşteri: Greenpeace
Prodüksiyon Şirketi: Aardman Animations
Yönetmen: Gavin Strange

Görsel: YouTube