Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müziği Hissettiren Etkileşimli Heykeller

Müziği Hissettiren Etkileşimli Heykeller

Steve Parker duvar heykeli "Ghost Box" ile izleyiciye dokunarak ve hissederek yaşayabilecekleri bir müzik deneyimi sunuyor.

Sanatçı ve müzisyen Steve Parker’ın yeni projesi Ghost Box, izleyicileri tam anlamıyla müziği hissetmeye davet ediyor. Dokunarak etkinleştirilen duvar heykeli, rastgele ses segmentlerini belli bir döngü halinde çalıyor. Heykelle her temas yeni bir ses çıkmasını sağlıyor. İkinci Dünya Savaşı dönemi kısa dalga radyosundan esinlenerek yaratılan heykel; hurda pirinç, askeri taktik haritaları, nota kağıtları, teller, harita pinleri, elektronik bileşenler, ses bileşenleri ve bir de enstrüman çantasından oluşuyor.

Ghost Box

Heykel-enstrümanlar

Ghost Box (Hayalet Kutusu) ismi, insanların ölmüş yakınlarıyla iletişim kurmaya çalışırken kullandığı paranormal araca atıfta bulunuyor. Parker, Ghost Box ile aynı anda, Ghost Scores adlı bir başka işe daha imza atmış. Ghost Scores nota portesini ve işaretlerini veya görsel dili taklit eden kağıt üzerine mürekkep, iğne ve elektrik teli kombinasyonundan oluşuyor.

Ghost Box Ghost Box

ABD Ordusu’nun II. Dünya Savaşı sırasında görevde olan ve Alman Ordusu’nu aktif olarak yanıltmak için kullanılan bir gizli birliğe Ghost Army (Hayalet Ordu) adı veriliyor. Savaş dönemi sonrasında uzun yıllar gizli tutulmuş bu birlik 2000li yılların başında herkesçe bilinmeye başlamış. Müttefik Ordu taktik birimi olan Ghost Army’nin görevi Alman Ordusu’nu yanıltmak için diğer Müttefik Ordu birliklerini taklit etmekmiş. Normandiya Çıkarması’ndan (D-Day)’den birkaç hafta önce Fransa’ya indiklerinde; şişme tanklar, ses kamyonları, sahte radyo yayınları, senaryolar ve ses projeksiyonlarını kullanarak seyahat eden bir yol gösterisi yaptılar ve bunu savaşın sonuna kadar sürdürdüler.

Austin merkezli sanatçı görsel-işitsel projelerini, gerçek zamanlı etkileşimleri önceden kaydedilmiş kayıtlarla ve müzikle birleştiriyor. Aralıklı sinyaller ve geleneksel savunma seslerine dayalı sesler çalan 2018 projesi Sirens, merkezi bir kanala bağlı birden fazla pirinç huniyle görselleştirilmiş.

ASMR Étude # 1 adlı çalışma ise izleyicinin otomatik duyusal meridyen tepkisine – bir sesin dinleyicinin vücudunda karıncalanma hissine neden olduğu bir fenomen- bağlı olarak etkileşim yaratıyor. Ziyaretçi bir kulaklık takarak, duvara monte edilmiş küçük hoparlörlerin yanında hareket ettikçe sesler üretiyor ve bu ona bir karıncalanma hissi veriyor.

Steve Parker’ın projeleri, 12 Şubat’a kadar New York’taki CUE Sanat Vakfı’nda görülebilecek. Sanatçıyı internet sitesi, Twitter’ı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Steve Parker