Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklamlar Değişir, Toplum Değişir

Reklamlar Değişir, Toplum Değişir

Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve ARVAK desteği ile hayat bulan “Reklamlar Değişir, Toplum Değişir” kampanyası reklamlarda yer alan kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rollerini yıkmayı hedefliyor.

Unstereotype Alliance Türkiye Bölümü geçtiğimiz ay çalışmalarına başlamıştı. Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu (RTCEK) öncülüğünde, UN Women (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi) koordinasyonuyla hayata geçirilen oluşum eşitlikçi reklamlar için farkındalık kampanyası başlattı.

2018 yılında, Reklamverenler Derneği tarafından hayata geçirilen “Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Araştırması” sonucunda reklamların hala eşitlikçi bir yaklaşıma sahip olmadığı ortaya konmuştu. Bahçeşehir Üniversitesi tarafından 2019 yılında ikinci fazı açıklanan araştırmanın çarpıcı sonuçlarından yola çıkarak “Reklamlar Değişir, Toplum Değişir” başlıklı kampanya hayata geçirildi.

Reklamlarda yer alan kalıplaşmış rolleri yıkmanın zamanı

Reklamlarda bir kadını arazi aracı ile zorlu yollardan geçerken gördünüz mü? Ya da tam tersi bir erkek işinden evine dönen kadını kucağında bebeği ile hiç karşılıyor mu? Neden bir erkeği inatçı lekeler ile uğraşırken görmüyoruz? Concept tarafından yaratılan kampanya işte tam olarak bu soruların üzerine gidiyor. Reklamlar değişirse toplumun değişeceğini vurguluyor. Kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rollerini merkeze alıyor ve reklamlarda yer alan kalıp yargıları sorguluyor.

Kampanya ile daha geniş kitlelere ulaşmak hedefleniyor

“Reklamlar Değişir, Toplum Değişir” kampanyası Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve ARVAK (Açıkhava Reklamcıları Vakfı) desteğiyle hayat buluyor. Kampanya açık hava reklamlarının yanı sıra radyo, basın, dijital gibi mecraların desteği ile geniş kitlere ulaşacak.

Künye

Müşteri: Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği
Reklam Ajansı: Concept
Yönetici Yaratıcı Direktör: Kerem Özkut
Yaratıcı Direktör: Sedat Dündar, Umut Dizdar
Yaratıcı Grup Başkanı: Emre Günaydın
Yaratıcı Ekip: Kübra Çakır, Berke Gülçiçek, Furkan Yaman, Görkem Can Uygun, Kübra Demirkaya, Gizem Kuşçu, Gizem Serçe
Müşteri İlişkileri Direktörü: Barış Alemdar
Müşteri İlişkileri: Berna Aşkın, Serap Balaban, Beril Gırbalar, Gizem Pelivan
Strateji Ekibi: Onur Aydın, İpek Kardeşler
Mecra: Açıkhava, Basın, radyo, dijital

Görsel: Concept