Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Okyanuslarda Daha Az Gürültü Daha Fazla Yaşam Demek

Okyanuslarda Daha Az Gürültü Daha Fazla Yaşam Demek

WWF Arctic, okyanuslardaki gürültü kirliliğinin balinalar üzerindeki etkisini hazırladığı animasyon film üzerinden gösteriyor.

Atlantik Okyanusu’ndaki büyük buz örtüsü; deniz gergedanları, Grönland balinaları, beluga balinaları gibi deniz hayvanları için doğal bir sığınak alanı olarak işlev görüyor. Ancak küresel iklim krizi nedeniyle eriyen buzullar bu alanlarda yeni gemi rotalarının oluşmasına yol açıyor. Bu bölgedeki gemi trafiğinin 2025 yılına kadar dört katına çıkması bekleniyor.

Arktik Bölgesi’ndeki okyanus yollarında artan nakliye trafiği bölgede yaşayan canlılar için büyük tehdit oluşturuyor. Suyun içinde havadan beş kat daha hızlı hareket eden ses, deniz yaşamındaki iletişim için önemli olmasına rağmen deniz canlıları kirlilikten dolayı bu iletişimde zorluk çekiyor. Canlıların doğal yaşam alanlarının tehdit altında olması bir yana taşımacılıkta bu bölgenin kullanılmasıyla balinalar tamamen kapana kısılıyor. İnsan kaynaklı gürültüler okyanuslarda balinaların yiyecek bulma, avlardan kaçma, gezinme, iletişim kurma ve eş bulma becerilerini çok vahim bir şekilde etkiliyor. Okyanus trafiği içinde sıkışmış bir balinanın bir haftalık döngüsünü anlatan Twitter paylaşımı durumu daha net anlamamız için olayı görselleştiriyor.

WWF’den okyanuslardaki gürültü kirliliğini azaltın çağrısı

Kuzey Kutbu bölgesindeki artan gürültü kirliliğinin sonuçlarını vurgulamak isteyen WWF Arctic; geçmişten, bugünden ve gelecekten bir hikayeye parmak basıyor. Dünya Balina Günü (Her yıl Şubat ayının üçüncü Pazar günü) kapsamında yayınlanan filmde 2B ve 3B animasyon tarzları kullanılıyor.


Gürültünün balinalar üzerindeki etikisini verilerle ve istatistiklerle ele alan Linetest tarafından yaratılan kampanya, sesle iletişim kuran ve avlanan bir Grönland balinasının yaşadığı zorlukları resmediyor. 90 saniyelik animasyon reklam filminin seslendirmesini Kanada’nın tanınmış oyuncusu ve aktivisti Tantoo Cardinal (Cree/Métis) gerçekleştiriyor. Balinaların sesleri ve gürültü kirliliğinin etkisi animasyon yönetmenleri Scott Jonsson ve Hao Chen tarafından görselleştiriliyor.

Okyanusun doğal ritminin geri dönmesini talep eden WWF Arctic, yasal olarak bağlayıcı düzenlemeler yapılması için talepte bulunuyor. Ulaşımda daha sessiz teknolojilerin teşvik edilmesi için çağrı yapıyor.

Künye

Müşteri: WWF Arctic Programme
Prodüksiyon Şirketi: Linetest
Yönetmen: Linetest
Yaratıcı Yönetmen: Hao Chen
Metin Yazarı: Linetest, WWF
Yapımcı: Zoe Coleman
Sanat Yönetmeni: Sean Richardson, Duncan Patterson
Animasyon Yönetmeni: Scott Jonsson, Hao Chen
Hikayeleştirme: Sean Richardson, Christian Rubio, Jihoo Park
Tasarım/İllüstrasyon: Sean Richardson, Melissa Cho, Sophia Ouellette, Kelly Nakamura
Animasyon: Scott Jonsson, Duncan Patterson, Florian Perron, Henrique Barone, Christian Rubio, Jose Pena
Beste: Duncan Patterson
Müzik: Ambrose Yu
VO: Tantoo Cardinal

Görsel: YouTube, Linetest