Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Denizde Yüzerek Temizlik Yapan Çöp Kutusu

Denizde Yüzerek Temizlik Yapan Çöp Kutusu

The Seabin Project, marinalardan başlayarak okyanusların tamamını temizlemeyi amaçlayan bir sosyal fayda girişimi.

Okyanusların ve denizlerin kirliliği, dünya gündeminin en önemli başlığını oluşturmuyor olsa da çevre kirliliği ve doğal yaşam üzerinde çok büyük etkileri olduğu aşikar. Büyük bir kısmı plastikten oluşan okyanus kirliliği, zamana ve dış faktörlere de oldukça dayanıklı hale geliyor bu yapılarıyla. İki Avustralyalı arkadaş Andrew Turton ve Pete Ceglinski, bu kirliliğin önlemez yükselişine karşı bir adım atmak ve döngüyü tersine çevirmek istemiş.

The Seabin Project ile hayata geçirdikleri hayalleriyle, Turton ve Ceglinski marinalarda deniz üzerinde yüzen plastik atık, çöp, kağıt ve yağ gibi kirlilik yaratan unsurları toplayarak denizleri otomatik olarak temizliyor. Indiegogo üzerinde başlattıkları kampanya ile destek arayan ikili, domino etkisiyle denizleri bu kirden arındırmak istiyor. Sonraki hedefleri ise Seabin’e ihtiyaç duymadığımız bir gelecek yaratabilmek.

Suyun içinde duran çöp kutusu Seabin, alt kısmından karaya bağlanıyor ve bir su pompasıyla sirkülasyon sağlıyor. Bu döngü arasında su arınırken balıklar da hiçbir zarar görmeden doğal yaşamına devam edebiliyor.

Görsel; The Seabin Project