Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Irkçılıkla Yaratıcı Mücadele

[Bigumigu’da 2015] Irkçılıkla Yaratıcı Mücadele

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Irkçılıkla mücadele konusunda yılın en farkındalık yaratan kampanyaları.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Irkçılıkla Yaratıcı Mücadele

Geride bıraktığımız yıl boyunca; büyük markalar tarafından hazırlanan ırkçılık karşıtı kampanyaların yanı sıra, bireysel olarak başlatılmış; farkındalık yaratan ve ilham veren yaratıcı kampanyalarla da karşılaştık.

Irkçılık karşıtı kampanyalardan dikkatimizi çeken, aklımızda en çok kalan işler şunlar oldu:

Brezilya’daki Her Irkçı Tweet, Sahibinin Kapısının Önüne Açıkhava Panosu Olarak Dönüyor

Brezilyalı ırkçılık karşıtı bir grup olan Criola’nın başlattığı kampanyada; grup, Facebook ya da Twitter üzerinden gönderilen ırkçılık ve nefret içeren mesajların sahiplerini, sosyal medya kanallarının yer bildirim özelliğinden faydalanarak buluyor ve attıkları bu nefret dolu mesajları evlerine en yakın açıkhava panolarından birine yapıştırıyordu.



Her Nefret Dolu Mesaja Karşılık Unicef’e 1 Dolar Bağış

Avustralyalı öğretim görevlisi Susan Carland, Twitter ve Facebook üzerinden aldığı nefret ve ırkçılık dolu mesajlara üzülmek yerine, ilginç bir kişisel hareket başlatarak Troll’leri şaşırtmayı başardı: Carland, aldığı her nefret içerikli mesaj için Unicef’e 1 Avustralya doları bağışta bulundu. Carland’ın bu hareketi sosyal medyada büyük ses getirdi.



İsrailli Cafe’den Birlikte Yemek Yiyen Arap Ve Musevi Müşterilerine İndirim

İsrail’deki Kfar Vitkin kentindeki, Kobi Tzafrir’in sahibi olduğu “Humus Bar”, Araplar ve Museviler arasındaki gerginliği nefis humuslarıyla yumuşatmak istemişti. Tzafrir, aynı masada, birlikte yemek yiyen Arap ve Musevi müşterilerine %50 indirim uyguladı.


Irkçılık Nedir Bilmeyen Köpekler: İyiliği Besleyin

Pedigree; “Feed the Good” (İyiliği Besleyin) kampanyası için hazırladığı “The Walk” isimli filmde; bir taraftan köpek mamasını tanıtırken bir taraftan da ırkçılık sorununa dokunuyordu: İri bekçi köpeğini mahallede gezdirmeye çıkan “beyaz” bir adam ve küçük Pitbull Terrier’i olan Afro-Amerikan bir genç sokakta karşılaşıyorlar ve tedirgin bakışlarla birbirlerini süzüyorlar. Bu gergin durum; ikilinini sevimli köpekleri birbirini koklayıp oymaya başlamalarıyla son buluyor.


Bir Şişenin 100 Yılı

Coca-Cola, ikonlaşmış şişesinin 100. yılını kutladığı “Together” isimli kampanyada, markanın tüm dünyaya yayılmış gücünü ve simgeleşmiş şişenin birleştirdikleri etkileyici bir görsellikle sunuyordu. Filmde; birçok farklı ırk ve milletten insanın ellerinin birleşmesiyle ikonik şişenin silüeti ortaya çıkıyordu.


ABD’de Polis Şiddetiyle Yaşamını Kaybeden Siyahların Son Sözleri

Gazeteci Shirin-Banou Barghi’nin başlattığı #LastWords isimli proje, Ferguson Protestolarının başladığı dönemde polis şiddetiyle yaşamını yitiren siyahların son sözlerinden oluşuyordu. Oldukça dokunaklı ve etkileyici olan proje Martin Luther King’den Michael Brown’a, ırkçılığın yarattığı şiddetle hayatını kaybeden siyahları, insanı rahatsız edecek vurgularla hatırlatıyor.

Görsel; racismovirtual