Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın Kendin Tamir Et Programı ABD’de Başladı

Apple’ın Kendin Tamir Et Programı ABD’de Başladı

Apple, kullanıcılarının iPhone 12, iPhone 13 ve üçüncü nesil iPhone SE modellerini kendi başlarına onarmasına imkan tanıyan programını ABD’de başlattı.

Apple, geçtiğimiz Kasım ayında Self Service Repair (Self Servis Onarım) isimli programını duyurmuştu. Şirket, ilk olarak ABD’de ardından diğer ülkerlerde kullanıma açacağı programda iPhone 12, iPhone 13 modelleri ve M1 çipli MacBook’lar için kendin yap tamir seti sunacağını açıklamıştı.

Apple, bugün yaptığı açıklama ile birlikte kullanıcıların telefonlarını kendisinin onarmasına imkan veren kitleri ABD’de satışa sundu. Yapılan açıklamaya göre ilk etapta iPhone 12, iPhone 13 ve üçüncü nesil iPhone SE için yedek parçalar sunulacak. Yedek parçaları ve tamir kitlerini selfservicerepair.com üzerinden satın alan kullanıcılar kılavuzlar yardımıyla telefonlarını kendi başlarına tamir edebilecek.

Tamir kitlerini kiralamak mümkün

Tamir kitlerini ayrıca satın almak istemeyenler kiralama seçeneğiyle sadece telefonlarını tamir etmek için gerekli ekipmana sahip olabiliyor. Bu sayede sadece gerekli parçayı satın alan kullanıcılar 49 dolarlık kiralama bedeli karşılığında 7 gün boyunca tamir kitlerini kullanabiliyor. Tamir kitlerinin her bir parçası ayrı ayrı almak büyük bir gider yaratırken kiralama sistemi karşılığında gerekli parçaları sadece tamir dönemi için kiralamak ekonomik olarak avantaj sunuyor.

Apple, Self Service Repair programı için müşterilerinin elektronik cihaz tamirinde bilgi ve deneyime sahip olması gerektiği konusunda uyarıyor ancak herhangi bir kısıtlama sunmuyor.

Geri dönüşüm için iade edilen eski parçalar kredi olarak sisteme yansıyor

Bu programın duyurusunu yazdığımız haberde altını çizdiğimiz noktalardan biri de geri dönüşüm konusuydu. Apple, onarımın ardından kullanılmış parçaların geri dönüşüm için iade edilebileceğini ve bu sayede müşterilerin satın aldıkları ürünler için kredi kazanabileceğini paylaşmıştı. Yedek parçaların ve tamir kitinin sunulduğu sitede değiştirilen parçaların iade edilmesi sonucunda potansiyel olarak uygulanacak kredi miktarı da ayrıca belirtiliyor.

Satın alma işlemiyle birlikte onarım sonrası bozuk parçaların iade edilebileceği bir kutu sunuluyor. Bu sayede değiştirmiş olduğu parçayı gönderen kullanıcılar Self Service Repair programında kullanabilecekleri krediler kazanıyor.

tamir kiti

Apple, tamir kitlerinin ABD’de satışa sunulmasıyla birlikte güvenli servise ve onarıma erişim konularına odaklanan bir de makale yayınladı. Bu girişim de şirketin uzun ömürlü ürünler tasarlama ve sürdürülebilirlik hedeflerini destekleme vizyonunun bir parçası olarak gösteriliyor.

Apple’dan sonra bu ayın başlarında önce Samsung ardından Google, iFixit ile bir iş birliği gerçekleştirmiş kendin tamir et programı sunacağını açıklamıştı. Bu programlar, şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemesinin yanı sıra müşteriler için de ekonomik bir seçenek oluyor.

Görsel: selfservicerepair.com, Apple 1,2