Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın Tamir Kitiyle iPhone’unu Kendin Onar

Apple’ın Tamir Kitiyle iPhone’unu Kendin Onar

Apple, kullanıcılarının kendi Apple cihazlarını onarabileceği Self Service Repair isimli tamir kitini duyurdu.

Apple kullanıcıları için en meşakkatli durumlardan bir tanesi hasar görmüş cihazlarını tamir etmek için Apple mağazalarından randevu almak. Apple, bugüne kadar bir şirket politikası olarak kendi ürünlerinin tamir işlemleri için markanın yetkili servileri dışında hiçbir yeri önermiyordu. Şirket, sürpriz bir gelişme ile müşterilerinin kendi ürünlerini evde tamir edebilmeleri için yeni bir program duyurdu.

Program, tamir için gerekli olan aletleri ve orijinal parçaları son kullanıcıya sunarak Apple ürünlerini mağazaya gitmeden ya da üçüncü parti bir tamirhaneye gerek duymadan kendilerinin tamir etmesine imkan tanıyor.

self service repair

Self Service Repair ile 200’den fazla parça ve aracın yanı sıra onarım kılavuzları sunulacak

Self Service Repair (Self Servis Onarım) isimli programını duyuran Apple’ın bu adımı ABD’de Federal Ticaret Komisyonunu’nun onarım hakkı düzenlemeleri konusunda almış olduğu kararın ardından geldi. Yürütme emri insanların kendi ürünlerini tamir etmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyordu.

Program ilk olarak iPhone 12 ve iPhone 13 modellerindeki tamir kitlerini içerecek. Bu araç gereçlerin içinde batarya, kamera, iPhone ekranı ve kasası gibi en çok zarar gören parçaların orijinal yedek parçaları bulunuyor. Değişim için gerekli araçların yanı sıra onarım kılavuzu da sunuluyor. İlerleyen dönemlerde çevrim içi mağaza üzerinden tamir için 200 farklı parça sunulacağı açıklandı.

Kullanıcılar Self Service Repair çevrim içi mağazasını ziyaret ederek Apple’ın sunmuş olduğu orijinal parçaları ve araçları temin edebilecek. Apple, projenin ilk olarak ABD’deki kullanıcılara sunulacağını önümüzdeki yıl içinde birkaç ülkenin daha bu sisteme ekleneceğini açıkladı. Bununla birlikte ilk etaptaki iPhone 12 ve iPhone 13 modellerinin yanı sıra ilerleyen dönemde M1 çipli MacBook’lar için de tamir kitlerinin sunulması planlanıyor.

Kırık parçaları geri dönüşüm için iade eden müşteriler sonraki satın alma işlemlerinde kredi kazanacak

Apple COO’su Jeff Williams, müşterilere daha fazla seçenek sunmak ve orijinal parçalara erişimlerini artırmak için Self Service Repair programını sunduklarını söylüyor. Son üç yılda orijinal Apple parçalarına, araçlarına ve eğitimine erişim sağlayan servislerin sayısının neredeyse iki katına çıktığını belirterek onarımı kendi gerçekleştirmek isteyen kişilere de bir seçenek sunduklarını ifade ediyor. Onarımın ardından kullanılmış parçaların geri dönüşüm için iade edilebileceğini ve bu sayede müşterilerin satın aldıkları ürünler için kredi kazanabileceği bilgisine de yer veriliyor.

Tabii ki şirket onarım programının elektronik tamir deneyimine sahip kişiler ya da bu konuda kendine güvenenler için uygun olduğunun altını çiziyor. Her ne kadar kit ile birlikte onarım kılavuzu sunuluyor olsa da değişim sırasında cihazın diğer parçalarının zarar görmemesi için ürünün iç aksamı konusunda bilgi sahibi olunması gerekiyor.

Görsel: Apple, Nicolas Messifet (Unsplash), Kilian Seiler (Unsplash)