Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Samsung ve Google’dan Kendin Tamir Et Programı

Samsung ve Google’dan Kendin Tamir Et Programı

Samsung ve Google, iFixit ile gerçekleştirdiği ortaklık sonucunda kullanıcılarının “kendin yap” kitleriyle telefonlarını tamir etmesine imkan tanıyan parçalar ve bileşenler sunacak.

Bozulmuş, ekranı kırılmış, pil ömrü azalmaya başlamış ya da eskimiş telefonların yerine yenisi almak daha hızlı ve kimi zaman ekonomik açıdan da cazip bir seçenekken çip ve nadir toprak elementi kriziyle birlikte yükselişe geçen akıllı telefon fiyatları bu seçeneği daha az avantajlı konuma sokuyor.

Sürekli telefon değiştirmenin sürdürülebilir bir çözüm olmaması, markaların geri dönüşüm doğrultusunda uyguladığı hedeflerle birlikte son dönemlerde Kendin Yap (DIY: Do It Yourself) tamir kitleri daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Apple’ın geçtiğimiz yılın sonuna doğru Self Service Repair isimli tamir kitini duyurmasının ardından Samsung ve Google da bu furyaya katılarak insanların kendi kendilerine telefonları tamir edebileceği araç gereçleri sunacağını açıkladı.

Samsung, onarım maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor

Samsung geçtiğmiz haftalarda kullanıcılarının telefonlarını kendilerinin onarması için iFixit ile bir iş birliği gerçekleştirdiğini açıklamış, kendi onarımları için de geri dönüştürülmüş parçaları kullanmayı hedeflediğini duyurmuştu. Yüksek onarım maliyetleri nedeniyle telefonunu hasar görmüş şekilde kullanmayı tercih eden ya da bir süre sonra değiştiren kullanıcılar için sunulan bu uygulama, onarım maliyetlerini yarı yarıya düşürmesinin yanı sıra çevre için de olumlu bir sonuç ortaya çıkarıyor.

Bu program kapsamında kullanıcılar Galaxy akıllı telefonlarını kendileri tamir edebilecek. Program ilk aşamada sadece ABD’de sunuluyor. Kitler, Galaxy S20 ve S21 serisi telefonlar ve Galaxy Tab S7 Plus için yedek parçaları ve ekipmanları içeriyor. Samsung ile birlikte çalışan iFixit, onarım kılavuzu için marka ile birlikte çalışırken kılavuz görseller ile birlikte tamir yapacak kullanıcılar için kolaylaştırıcı çözümler içeriyor.

Samsung, program olgunlaştıkça kullanıcıların kendi başına onarabileceği parça kapasitesini genişletmeyi planlıyor ancak ilk aşamada ekran, arka kapak ve şarj bağlantı noktalarını tamir etmeye imkan tanıyacak kit sunulacak. Marka, yeni onarım programıyla maliyetleri yüzde 50’ye varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Google, son model cihazları için de yedek parça sunuyor

Samsung’un ardından Google da Pixel modelleri için DIY kitleri sunacağını açıkladı. Benzer bir şekilde iFixit ile gerçekleştirilen ortaklık sonucunda müşterilerinin telefonlarını tamir etmek için ayırdığı bütçe ve yedek parça bulma süresinin azaltılması hedefleniyor.

DIY onarım kiti, Pixel modellerinin satışta olduğu ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere ve telefonların satışta olduğu diğer Avrupa ülkelerinde kullanıma sunulacak. Kitin içinde en son modeller arasında bulunan Pixel 6’dan 2017’deki model Pixel 2’ye kadar olan telefonlar için yedek parçalar bulunacak.

Google, yedek parçaları onarım kitiyle birlikte paket halinde göndermesinin yanı sıra parçları kit haricinde tek tek de sunuyor. Bu sayede onarımları kendileri yapmak istemeyen ve bu konuda tecrübeli olmayan kişiler şirketin ortaklığı bulunduğu profesyonel onarım atölyelerine cihazını ve yedek parçasını götürüp daha uygun bir fiyata yenileme sağlayabiliyor.

Samsung, onarım programını  yazın düzenleyeceği bir lansman ile hayata geçirmeyi hedeflerken Google tarafında kit ile birlikte sunulacak yedek parçaların satın alınmasının bu yılın sonuna doğru gerçekleşmesi planlanıyor. Her iki şirket de amiral gemisi yani en üst seviye telefonları için uzun vadeli sağlam yazılım desteği ve 5 yıla kadar güvenlik güncellemesi sunarak sürdürülebilirlik hedefleriyle birlikte onarım kitlerinin faydalı yönünü desteklemiş oluyor.

Görsel: iFixit