Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kuş Seslerini Görselleştirmek

Kuş Seslerini Görselleştirmek

William Shaw "Synaesthetic Sanctuary" isimli projesinde, kuş seslerini kullanarak insanın işitsel ve görsel öğeler arasında kurduğu bağları analiz ediyor.

Doğadaki sesler, doğanın ve nesli tükenmekte olan canlıların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirilen nice yaratıcı işin konusu oluyor. Nesli tükenmekte olan kuşların seslerini elektronik müziğe dönüştüren A Guide to the Birdsong projesi ve Andy Thomas’ın Visual Sounds of the Amazon serisi bu anlamda unutulmaz arasındaydı. Doğanın yardım çığlıklarını, itfaiye sirenini taklit eden Avustralya saksağanı üzerinden anlatan Nature is Calling kampanyası ise mutlaka göz atmanızı tavsiye edeceğim işlerden. Yine ormanlardan alınan kayıtlar ses kütüphanesinde toplayan Sounds of the Forest ilginizi çekebilir. Zira bu arşivde Kaz Dağları’nda kaydedilmiş sesler de mevcut. William Shaw tarafından yaratılan Synaesthetic Sanctuary de bu unutulmaz işler arasında yerini alacak türden.

Synaesthetic Sanctuary, bölgedeki kuşların fiziksel görünümünden de izler taşıyor

Synaesthetic Sanctuary, Yeni Zelanda’da yaşayan kuşların seslerini, büyüleyici bir görsel-işitsel sanat eseri serisine dönüştüren bir lisansüstü araştırma projesi. HOUDINI programını kullanan Shaw, bu projeyle “sesi estetik açıdan çekici bir şekilde görselleştirmek için yeni stratejiler” keşfediyor. Ses verilerini görselleştirmeye yönelik geleneksel ve mevcut yöntemlerin, karmaşık sesin özelliklerini tam olarak ifade etmediğine inanıyor. Bunun yerine ses sinyalinin ses seviyesi ve uzunluk gibi farklı unsurlarını yakalayan tekniklere odaklanıyor.

Synaesthetic Sanctuary, yerel kuş şarkılarındaki benzersiz varyasyonları karşılaştırmak için sesin ham halini ve bu halin karmaşıklığını analiz etmeye çalışıyor. Başka bir deyişle sistem; ses verilerini, görsel-işitsel görüntülerden ve animasyonlardan oluşan erişilebilir bir tasarım aracına dönüştürüyor.

Wellington Victoria Üniversitesi’nde tasarım inovasyonu bölümünden mezun olan William Shaw’ın görsel-işitsel projesi, büyük ölçüde insanın sezgisel ses algısından ilham alıyor. “Bu araştırma, insanların işitsel ve görsel öğeler arasında kurduğu doğal fonestetik bağlantılardan yararlanmayı amaçlıyor” diyor Shaw. Bu anlayış, tasarım sürecinin çeşitli aşamalarında görsel-işitsel haritalama kararlarının şekillenmesine yardımcı olmuş. Dahası, Shaw’ın yapıtlarının estetik nitelikleri; renk, doku ve biçim aracılığıyla yerli kuşların fiziksel görünümüne atıfta bulunuyor.

Görsel: Instagram