Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nesli Tükenmekte Olan Sesler

Nesli Tükenmekte Olan Sesler

"Museum of Endangered Sounds" eski cihazların, oyunların ve bildirimlerin seslerinden oluşan bir mini ses arşivi.

Ses müzeleri ve arşivleri de tıpkı görsel müzeler kadar ilgi görmeye başladı. Ülkemiz de dahil dünyanın her yerinde ormanlardan alınan kayıtlarının toplandığı ses kütüphanesi Sounds of the Forest bunun en güzel örneklerinden biri.

Ses arşivleme yaklaşımı markaların da kullandığı bir şey haline geldi. Örneğin BMW, efsaneleşmiş M serisinin 50. yılında bu otomobillerin adrenalin dolu motor seslerini Museum of Sound isimli NFT koleksiyonuna dönüştürdü. Faks makinesi, kasetçalar, daktilo gibi nostaljik cihazların ve araçların seslerini arşivleyen Conserve the Sound ise insanı zamanda yolculuğa çıkarıp duygusallaştıracak seslerle dolu. Bu defaki haberin konusu ise Museum of Endangered Sounds (Tehlike Altındaki Sesler Müzesi).

Birden fazla nostaljik sesi aynı anda dinle

Museum of Endangered Sounds, bazı yönleriyle Conserve the Sound’dan biraz farklı bir arşiv. Sadece cihaz sesleri değil; ICQ, AOL gibi anlık mesaj sesleri, karlı TV ekranı sesi, Pac-Man oyunundan sesler ya da sanal bebek Tamagotchi sesi gibi daha spesifik seslere yer veriyor. Ayrıca aynı anda birden fazla sesi hatta tüm sesleri birden oynatıp elektronik ritimler oluşturabiliyorsunuz. Brendan Chilcutt tarafından birkaç yıl önce kurulan bu arşiv bu ay çeşitli içerik sitelerinde paylaşılarak yeniden adından söz ettirmeye başlamış.

Bu müze bana eski cihazlardan oluşan şu şirin mi şirin orkestrayı çağrıştırdı. Diğer sesli ve görsel dijital arşiv haberlerimize de buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Museum of Endangered Sounds