Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ormanlardan Alınan Kayıtlar Ses Kütüphanesinde Toplanıyor

Ormanlardan Alınan Kayıtlar Ses Kütüphanesinde Toplanıyor

Sounds of the Forest, dünyanın dört bir yanındaki ormanlardan alınan ses kayıtlarını herkese açan ücretsiz bir ses kütüphanesi.

Müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve bağımsız kültür ve sanat kurumları son yıllarda koleksiyonlarını yüksek çözünürlüklü olarak dijital ortama taşıyor. Bu koleksiyonlar; kitaplardan, baskı resimlerden, illüstrasyonlardan, dikiş kalıplarından ve hatta seslerden oluşabiliyor. Örneğin faks makinesi, kasetçalar, daktilo gibi nostaljik cihazların seslerinden oluşan Conserve the Sound oldukça ilginç bir arşivdi. Bu defa ise doğa tutkunlarını mutlu edecek Sounds of the Forest adlı yeni bir arşiv daha insanlığın hizmetine sunuldu.

Doğaya dijital kaçış: Sounds of the Forest

Ziyaretçilerin ücretsiz olarak faydalanabildiği Sounds of the Forest, dünyanın dört bir yanındaki ormanların seslerini derleyen etkileşimli bir ses haritası olarak sunulmuş. Doğadan alınmış kayıtları içeren bu açık kaynaklı kütüphane, Birleşik Krallık merkezli orman ve ağaç organizasyonu Timber Festival tarafından yürütülüyor. COVID-19 nedeniyle fiziksel festival iptal edilince, Timber Festival doğa severleri bir araya getirmek için sesin gücünü kullanmaya karar vermiş.

Sounds of the Forest

Sounds of the Forest, ekosistemlerin şaşırtıcı derecede farklı seslere sahip olduğunu gösteriyor. Kayıtlar konuma göre isimlendirilmiş; ancak bazıları bölgeye özel kuşlarla ve böceklerle ilgili notlar da içeriyor.

Uluslararası arşiv, şu anda Antarktika hariç tüm kıtalardan doğa kayıtlarını içeriyor. İngiltere ve Batı Avrupa ormanlarından yoğun bir şekilde kullanıcı tarafından gönderilen ses kayıtları mevcut. Amazon ve diğer bazı ormanlardan ise henüz çok az kayıt var, hatta bazılarından hiç kayıt yok. Koleksiyonu genişletmek için, dünyanın her yerinden insanlar kendi ormanlık alan kayıtlarını kaydetmeye ve sunmaya teşvik ediliyor. Timber Festival, 2021 kutlamalarına dair açıklamasında: “Seçilen sanatçılar arşivde toplanan seslere; müzik, ses, sanat veya başka türde inanılmaz eserler yaratarak cevap verecek.” diyor.

Türkiye’den henüz sadece Kaz Dağları’nda Nur Öztaş tarafından alınmış aşağıdaki kayıt yer alıyor:

Doğaya dair ses arşivleri ilginizi çekiyorsa; Amazon ormanlarındaki sesleri dijital heykellere dönüştüren Visual Sounds of the Amazon‘a ve nesli tükenmekte olan kuşların seslerini elektronik müziğe dönüştüren A Guide to the Birdsong projesine mutlaka ama mutlaka göz atmanızı öneririm.

Görsel: Sounds of the Forest