Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
10.000 Eski Yemek Kitabı Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

10.000 Eski Yemek Kitabı Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

"Cookbooks and Home Economics" adlı koleksiyonla on binlerce tarihi yemek kitabı ücretsiz olarak internete açıldı.

Dijital arşiv çalışmaları son yıllarda oldukça yaygınlaştı. Pandemiyle birlikte pek çok müze, kütüphane ve bağımsız kuruluşun dijitalleştirme planları da hız kazandı. Dünyanın dört bir yanındaki ormanlardan alınan ses kayıtlarını herkese açan ücretsiz ses kütüphanesi Sounds of the Forest, Japon ustaların illüstrasyonlarını içeren kitapların internete taşınması ve British Museum’daki 4,5 milyon eserin internete açılması bu yıl yer verdiğimiz güncel gelişmelerdendi. Bunun öncesinde grafik tasarım kütüphanesi, Osmanlı dönemi fotoğrafları arşivi, eski dikiş kalıpları gibi pek çok ilginç dijital arşivi haber yapmıştık. Şimdi sırada yemek ve ev ekonomisi kitaplarından oluşan Cookbooks and Home Economics adlı arşiv var.

Koleksiyon tarihteki farklı ayrımcılık biçimlerine ve tüketim alışkanlıklarına dair gerçekleri ortaya koyuyor

Koleksiyon; erken sömürge dönemi kitaplarından markaların 20. yüzyılda tanıtım amaçlı bastırdığı kitaplara kadar geniş bir döneme yayılıyor. Kitap galerisine şöyle bir göz gezdirdiğinizde; cinsiyet ayrımcılığı, sınıf ayrımcılığı ve tüketim alışkanlıklarına dair pek çok tarihi gerçeği görebiliyorsunuz. Özellikle cinsiyet ve aile rolleri açısından tarihte ne kadar yavaş yol alabildiğimizi görmek mümkün.

Şefler, tarihçiler ve iletişim alanındaki uzmanlar için önemli bir kaynak

Cookbooks and Home Economics; şeflerin ve tarihçilerin yanı sıra iletişim alanındaki akademisyenlerin de geçmişteki tüketicilerin zevkleri ve beklentileri hakkında çok şey öğrenebileceği bir koleksiyon. Ayrıca kapakları, illüstrasyonları ve reklam sayfaları da tasarımcılar için incelemeye değer görünüyor.

Cookbooks and Home EconomicsBettina’nın En İyi Tarifleriyle Bir Kocayı Memnun Etmenin Binlerce Yolu”

Örneğin yeni gelinler için hazırlanan bir kitapta bolca sütlü ve gazlı içecek reklamı yer alıyor. Bunun nedeni de kitabın yayınlandığı 1. Dünya Savaşı döneminde alışveriş ve yemek işinin tamamen kadınlara ait bir görev olarak görülmesi. Düşünün ki o günlerden bu günlere ne kadar az şey değişmiş. Günümüzde de alışveriş ve yemek kadının asli görevi gibi görülüyor. Erkekler, eğitimli kesimlerde bile anca bu işlere “yardım etmesi beklenen” taraf olarak nitelendiriliyor.

Bu koleksiyonda sizin en çok dikkatinizi çeken kitaplar hangileri oldu?

The Procter & Gamble Co. tarafından bastırılmış bir kitap “The Story of Crisco”

Cookbooks and Home Economics

Cookbooks and Home Economics

Görsel: Archive.org
Manşet görseli düzenleniştir. 


Bigumigu Yazarı
| GENEL