Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Metropolitan Sanat Müzesi 569 Sanat Kitabını Ücretsiz Olarak İnternete Açtı

Metropolitan Sanat Müzesi 569 Sanat Kitabını Ücretsiz Olarak İnternete Açtı

Metropolitan Sanat Müzesi'nin kütüphanesinde bulunan 569 sanat kitabı kendi platformu üzerinden dijital dünyanın ücretsiz erişimine açıldı.

Metropolitan Sanat Müzesi (Met), bu yılın başlarında Creative Commons ile iş birliği yaparak arşivindeki 375.000 sanat görselini ücretsiz olarak kullanıma açmış, görsellerin ticari amaçlı kullanımını dahi bu uygulamaya dahil etmişti. Müze, dijital müzesini zenginleştirmek konusunda hızını kesmedi. 569 adet tam metin sanat kataloğu dahil olmak üzere 1.700 adete yakın yayının bulunduğu dijital kütüphanesine ekleme yapmaya devam ediyor. Kütüphanede, Amerikan empresyonist resimlerinden antik Asya sanatına kadar, sanatla ilgili farklı dönemlerden farklı konularda kitaplar yer alıyor ve üstelik şimdi şimdi bunların hepsi sadece birkaç tık ötede.

Kitaplar PDF olarak indirilebiliyor

Müzenin ücretsiz kitaplarına, MetPublications sayfasındaki Books with Full-Text Online (tam metin çevrimiçi kitaplar) kategorisinden erişebilirsiniz. Burada başlık, yazar, koleksiyon, yazı tipi ve temaya göre arama yapmak mümkün. Tıpkı geleneksel yayınlarda olduğu gibi, hemen hemen her çevrimiçi versiyonda yazarla ilgili bilgiler ve içerik tablosu yer alıyor.

Bilenler bilir, sanat kitapları çoğu zaman kalın ciltli, büyük ebatlı ve külçe gibi ağırdır. Öyle ki yanınızda taşımaya cesaret edemezsiniz. Satın almaya kalksanız pahalıya mal olurlar. Aynı nedenden kütüphanelerde de ödünç alınmalarına izin verilmez genellikle. dijital müze sayesinde ise sanat kitaplarına gittiğiniz her yerden erişebilmeniz, çevrimiçi okuyabilmeniz ve PDF olarak indirebilmeniz mümkün. Met’in internet sitesinde okuyucu yorumları, kazanılan ödüllerin listesi ve içerikle ilgili başka kaynaklara da link veren faydalı bilgiler yer alıyor. Bu arada müzenin kütüphanesinde çağdaş kitaplar olduğu kadar 20. yüzyılın başlarında basılmış, bugün bulamayacağınız sanat kitapları da yer alıyor.

569 ücretsiz kitabın yanı sıra Metropolitan Sanat Müzesi’nin dijital kütüphanesindeki tüm yayınları buradan görebilirsiniz.

 

Görsel: Metropolitan Sanat Müzesi
Manşet görseli düzenlenmiştir.