Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geçmişin Dikiş Kalıplarıyla 83.500 Modellik Ücretsiz Dijital Arşiv

Geçmişin Dikiş Kalıplarıyla 83.500 Modellik Ücretsiz Dijital Arşiv

Vintage Patterns Wikia, 1992 ve öncesine ait 83.500 dikiş kalıbını ücretsiz olarak yayınlarken insanları da katılımlarıyla arşivi genişletmeye çağırıyor.

İnternetin en güzel yanlarından biri nefis dijital arşiv çalışmalarına ortam sağlaması. Vintage parçalardan sanat eserlerine, görsellerden kitaplara önümüzde açılan bu zengin kaynak sayesinde daha önce ulaşamadığımız pek çok şeye artık erişebiliyoruz. Bu çalışmalardan bir tanesi de özellikle dikiş, moda ve vintage meraklılarının çok hoşuna gideceğe benzer zira Vintage Patterns Wikia ile eskinin dikiş kalıpları arasında gezerek nostaljik bir yolcuğa çıkmak mümkün.

Herkesin katılımına açık bir proje olan Vintage Patterns Wikia, 83.500 dikiş kalıbını ücretsiz olarak açtı. Site en erken 25 yıl öncesinden, üretimi durdurulmuş kalıpları arşivine kabul ediyor. Dolayısıyla 1993 ve öncesine ait pek çok kategoride dikiş kalıpları var. Site 20’ler, 30’lar, 40’lar diye onyıllarla arama yapabileceğiniz gibi kıyafet tipi, tasarımcı, cinsiyet veya yetişkin/çocuk temelli  aramalar yapmak mümkün. Bunun yanı sıra bir de film yıldızı koleksiyonu var. Tahmin edeceğiniz üzere buradan da ünlü oyuncuların giydikleri kıyafetlerin kalıpları bulunabiliyor.

Bikinilerden çocuk kıyafetlerine, kokteyl giysilerinden erkek Hawaii gömleklerine, 80’li yılların vatkalı ceketlerinden 1890’lardan kalma parçalara uzanan geniş yelpazesiyle koleksiyonun görselleri harika, insanın tüm koleksiyonu dolaşmak isteyeceği türden. Özellikle vintage sevenler için bir cevher niteliğindeki site aynı zamanda yıllara göre değişen grafik tasarım dilini, görsel anlatım yollarını ve moda anlayışını incelemek isteyenler için de birebir.

Kalıbı Bulunduran Satıcılara Bağlantı

Sitedeki kalıplar sadece ana görseli içeriyor ve ücretsiz. Ancak tıkladığınızda o kalıp hakkında çeşitli bilgiler edinebiliyorsunuz. Bu kalıbı stoklarında bulunduran satıcılara verilen bağlantılarla dilerseniz kalıbı satın alabiliyorsunuz. Ayrıca kalıbı kullanarak kıyafeti dikenlerin yorum ve fotoğrafları, kalıp takas etmek veya satın almak isteyen insanların listeleri, ilgili blog yazılarına linkler gibi pek çok detay mevcut.

Görsel: Vintage Patterns Wikia