Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Desen Desen Sümerbank Basmaları

Desen Desen Sümerbank Basmaları

Tudita'nın Sümerbank desenleriyle oluşturduğu desen arşivi Yiğit Ahmet Kurt'un GIF'i ile hayat buluyor.

İnternette bulabileceğiniz bilginin sonu yok. Son dönemde üzerine daha çok eğilinilen arşiv çalışmaları sayesinde daha önce erişemeyeceğiniz kaynaklara ulaşabiliyorsunuz. Bu dijital arşivler önümüzde eşsiz bir görsel derya açıyor ve eski dikiş kalıplarından ünlü ressamların işlerine, vintage çocuk kitaplarından Da Vinci’nin notlarına sanat, popüler kültür, tasarım gibi pek çok alanda bize kaynak sunuyor. Bununla ne yapacağımız da bize kalmış tabii…

Ülkemizde de güzel arşiv çalışmaları yapılıyor. Örneğin Türkiye Dijital Desen Arşivi‘nin Sümerbank’ın 1956–2001 yılları asındaki yüzlerce deseniyle oluşturduğu çalışması. Bu çalışma sayesinde her yıl basılan desenleri görebiliyor, malzemelerine ve kullanım alanlarına göre inceleyebiliyor, pötikare, çiçekli, puantiyeli gibi seçeneklerle arama yapılabiliyor. Değerini bilen için müthiş bir çalışma.

Sümerbank Desenleriyle Oluşturulan GIF

Yiğit Ahmet Kurt da bu çalışmanın öneminin farkına varmış olacak ki bu arşivi çerisindeki desen örneklerinden, her bir yıldan en az bir desen alarak bir gif yapmış. Medium üzerinde yayınladığı yazısında da bu desenlere bakmanın yanı sıra o desenlerin ardındaki hikayenin de böyle şeylerden duyduğu keyfi artırdığını vurguluyor.

Dilimize yerleşmiş “Sümerbank basması” gibi bir deyiş varken ülkemizin geçmişinde önemli yer tutan, insanları birleştiren bir ortak payda görevi gören ve yakın geçmişte yok olan Sümerbank’ın desenleri; Sümerbank’ın 1933’ten 2000’lere uzanan yolculuğuna da desenler arasında bir ışık tutuyor. Bu desenlerin bir gif olarak zaman içerisinde değişimini görmekse aynı zamanda ülkenin ve kültürün değişimine dair bir vurgu yapıyor. Kimbilir desenler arasında kimileri tanıdık da gelecektir… Bu da hoş bir nostalji elbette.

Görseller: Tudita