Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı

Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı

Boston Halk Kütüphanesi, M.C. Escher koleksiyonunu yüksek çözünürlüklü olarak taradı ve internete açtı.

Kütüphaneler ve sanat galerileri, son yıllarda dijital arşivlerini internette ücretsiz olarak yayınlayarak hepimizi mutlu ediyor. Geçtiğimiz günlerde Leonardo Da Vinci’nin 1480-1518 yılları arasındaki notlarından oluşan Codex Arundel, British Library tarafından internete açılmıştı. Şimdi de Boston Public Library (Boston Halk Kütüphanesi), M.C. Escher’in çizim ve baskı çalışmalarını internette yayınladığını duyurdu.

Ekran başında dilediğin kadar yakınlaştır

Da Vinci arşivinin en önemli özelliklerinden biri, Microsoft’un teknolojik desteğiyle taranmış yüksek çözünürlüklü görsellerden oluşması idi. Böylece Da Vinci’nin defterindeki çizimleri ve notları ekran başında dilediğiniz gibi büyüterek inceleyebiliyorsunuz. Boston Halk Kütüphanesi’nin Escher arşivi de aynı şekilde yüksek çözünürlüklü olmasıyla fark yaratıyor.

İmkansız mimariler ve sonsuzluk

Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı M.C. Escher yaşamı boyunca 448 litograf ve 2.000’in üzerinde çizim yaptı. 1936’daki İspanya seyahati, eserlerinde büyük değişimlere neden oldu. Bu seyahatinde Escher, Elhamra’yı ve Córdoba’daki camiyi ziyaret etti. İspanyol ve Arap kültürüne özgü tasarımları inceledi ve bunlardaki geometriden ve simetriden etkilendi. Bu soyut tasarım öğelerini kendi işlerinde nasıl kullanabileceği üzerine düşündü. Baskılarındaki kompozisyonlar fiziksel dünyanın temsili olmaktan ziyade hayali görüntüler olmaya başladı. İnsanları, hayvanları ve objeleri döngüsel kompozisyonlarla nasıl ifade edeceği, sonsuzluk duygusunu nasıl verebileceği üzerine çalışmaya başladı. Escher mimarlık öğrenimi görmüştü. Sanatçı olarak da imkansız mimariler yaratmak her zaman zihnini meşgul etti ve bu tanıma uyan inanılmaz çizimler yaptı. Çizimleri yalnızca grafik sanatçılarının değil, matematikçilerin ve bilim insanlarının da ilgisini çekti. Hatta matematikçiler arasında tanınmasından çok sonra sanat dünyasında fark edildi.

Boston Halk Kütüphanesi, Escher’in -şimdilik- 87 eserini yüksek çözünürlüklü olarak Digital Commonwealth üzerinden yayınladı. Baskılardan ve çizimlerden oluşan eserleri buradan görebilir, gönlünüzce yakınlaştırarak detayları inceleyebilirsiniz.

Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı

Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı

Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı

 

Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı Escher’in Eserleri Yüksek Çözünürlüklü Olarak İnternete Açıldı

Görsel: Digital Commonwealth
Manşet görseli düzenlenmiştir.