Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Japonya’ya Özgü Yüzlerce Havai Fişek İllüstrasyonu Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Japonya’ya Özgü Yüzlerce Havai Fişek İllüstrasyonu Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

C.R. Brock and Company kataloglarındaki Japon stilinde yüzlerce havai fişek illüstrasyonu Yokohama Halk Kütüphanesi tarafından internete açtı.

Geçtiğimiz hafta dijital arşiv haberlerimize bir yenisini eklemiş, ukiyo-e tutkunlarını Ukiyo-e Search ile tanıştırmıştık. Bir başka müjde de Yokohama Halk Kütüphanesi’nden geldi. Japon stilinde yüzlerce eski havai fişek illüstrasyonu, kütüphane tarafından dijitalleştirdi ve ücretsiz indirilebilecek şekilde internete açıldı.

Yüzlerce havai fişek illüstrasyonu elinizin altında

20. yüzyılın başlarında İngiliz havai fişek şirketi, C.R. Brock and Company (şu anda Brocks Fireworks olarak da biliniyor), Hirayama Fireworks ve Yokoi Fireworks gibi Japon şirketlerinden tasarımlar sergileyen renkli kataloglar yayınlamış. Diyagramlardan oluşan bu 6 kataloğa, artık internet üzerinden tüm dünya erişebiliyor. Şu dipnotu da ekleyeyim, 1698’te kurulan C.R. Brock and Company, İngiltere’nin en eski havai fişek şirketi.

Havai fişeğin kökenleri esasen Çin’e dayanıyor. Ancak Japon kültürü ve sanatı, kendini icadı olmayan bir şeye dahi elini değdiğinde onu adeta baştan yaratıyor. Kuşlara ve belki de farkında olmadan başka canlılara da zarar verdiğini düşünürsek, havai fişekler bence pek iç açıcı bir kutlama yöntemi sayılmaz. Hatta yasaklanması için zaman zaman imza kampanyaları da düzenleniyor. Japon stilindeki bu illüstrasyonlar ise, havai fişeklerin tam tersine gerçekten de insanın içini açıyor. Keşke yaşamda da hepsi böyle illüstrasyonlardaki gibi sessiz, dumansız ve zararsız dursa.

Katalogları buradan görebilirsiniz. Sayfanın alt kısmında katalog isimlerini tıkladığınızda, ilgili kataloğun PDF versiyonuna yönlendiriliyorsunuz. İndirmek “本体PDF画像” yazısını tıklamanız yeterli.

Görsel: Yokohama Halk Kütüphanesi