Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
150.000 Bitki ve Hayvan İllüstrasyonu Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

150.000 Bitki ve Hayvan İllüstrasyonu Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi, 150 bin bitki ve hayvan illüstrasyonunu ücretsiz olarak tüm dünyanın erişimine açtı.

Kütüphanelerin, müzelerin ve sanat galerilerinin girişimiyle, çok değerli kültür ve sanat mirasları birer birer internet üzerinden herkes için erişilebilir hale geliyor. Paris Musées Paris müzelerindeki 300 bini aşkın eseri, Britanya Kütüphanesi 800 Orta Çağ el yazmasını, Van Gogh Müzesi, Van Gogh’un biriktirdiği 500 Japon ahşap baskı resmi, Getty Research Institute ise 6000’i aşkın Osmanlı dönemi fotoğrafını internete açarak son dönemde herkesi heyecanlandırmıştı. Bu tür kaynaklar internete açıldıkça biz de dijital arşiv dosyası altında paylaşıyoruz. Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi de bitki ve hayvanları konu alan 150 bin illüstrasyonu internete açarak radarımıza takılmış bulunuyor.

Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi, 55 milyon sayfalık arşivini internete açtı

Yeryüzündeki yaşama adanmış dünyanın en büyük açık erişimli dijital arşivini ücretsiz olarak sunan Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi (Biodiversity Heritage Library/ BHL) bünyesinde; hayvan çizimleri, tarihsel diyagramlar, botanik çalışmaları ve dünyadaki yüz binlerce dergi ve kütüphaneden toplanan çeşitli bilimsel araştırmalar yer alıyor. Bilgi paylaşımı, iklim kriziyle mücadele ve iş birliğini teşvik gibi hedeflerle yaratılan arşiv; bazıları 15. yüzyıla kadar uzanan 55 milyonu aşkın sayfadan oluşan dökümana sahip. Görseller tüm dijital arşivlerde olduğu gibi yüksek çözünürlüklü olarak internete açılmış ve en az 150.000 görsel ücretsiz olarak indirilebiliyor.

View this post on Instagram

We’re excited to begin a new year of exploring biodiversity with you! For our 1st post of 2020, here’s a collection of #SciArt from our top posts in 2019. ? ?????????????⁣ ⁣ Swipe left to explore the images and find source information below ⬇️ ⁣ ⁣ ? Bats by Ernst Haeckel from “Kunstformen der Natur” (1899-1904) depicting the faces of various bat species. Contributed for digitization in #BHLib by #SmithsonianLibraries (@silibraries). Direct page link here: https://s.si.edu/2n1jvhk.⁣ ⁣ ⁣ ? Fungi from Carl Hoffmann’s “Pflanzen-Atlas nach dem Linné’schen” (1881), which features 80 lithographed plates — 79 of which are hand-colored — illustrating Linnaeus’ system of plant classification. ⁣Contributed for digitization by #HarvardBotany Libraries (@harvard.library). Direct page link here: https://s.si.edu/2ocLqeL.⁣ ⁣ ⁣ ? Insects from “Butterfly Vivarium” (1858) by Henry Noel Humphreys. Contributed for digitization by Mann Library (@mannlibrary) and #Cornell University Library (@cornell_library). Direct page link here: https://s.si.edu/2XFrcWL.⁣ ⁣ ? Umbrella squid (Histioteuthis bonnellii) from “Mollusques vivants et fossiles” (1845) by Alcide Dessalines d’Orbigny. Contributed for digitization in #BHLib by the Ernst Mayr Library of the Museum of Comparative Zoology #MCZ of @harvard. Direct page link: https://s.si.edu/2IBcFaL.⁣ ⁣ #squid #bat #mammals #insects #butterfly #butterflies #fungi #mushrooms #SmithsonianLibraries #BiodiversityHeritageLibrary #Biodiversity #NaturalHistory #ScienceArt #ArtAndScience #ArtHistory #Libraries #Archives #SpecialCollections #LibrariesofInstagram #IGLibraries #naturebooks #natureart

A post shared by Biodiversity Heritage Library (@biodivlibrary) on

Arşivdeki koleksiyonlar arasında, doğa tarihi çizimindeki uzmanlığıyla tanınan Alman sanatçı Joseph Wolf’un The Zoological Sketches (zoolojik eskizler) eseri ve Londra’daki Regent’s Park’ta bulunan yaban hayvanlarını tasvir eden yaklaşık 100 litograf da bulunuyor. Arşivdeki çeşitlilik; Hawaii’deki yerel çiçekleri detaylı bir şekilde belgeleyen bir suluboya projeden, 1833’te yayınlanan kendin yap tahnitçilikle ilgili resimli talimatlar içeren bir rehbere kadar uzanıyor.

Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi, dijital arşivde ziyaretçinin türleri pratik bir şekilde bulabilmesi için çeşitli arama özellikleri sunmuş. Ayrıca arşivdeki kitap ve makalelerle ilgili çevrimiçi sohbetler ve benzeri başka araçlar da yer alıyor sitede.

View this post on Instagram

Today is #WomenInScienceDay! Explore the work of dozens of female natural history artists in our #HerNaturalHistory Flickr collection, featuring nearly 10K images. Each is tagged with the name of the artist. Collection link: s.si.edu/BHLWomenArtists⁣ ⁣ We’ve selected a few images and artists from the collection for this post. Swipe to see more. #SciArt information for each illustration is below.⁣ ⁣ 1️⃣ Art by Louise-Cécile Descamps-Sabouret. Revue Horticole, 1899. Contributed in BHL from @Harvard Botany Libraries. Direct page link: https://s.si.edu/2wajLyL.⁣ ⁣ 2️⃣ Art by Frances Reed. Illustrations of British mycology, ser. 1, 1847. Contributed in BHL from the LuEster T. Mertz Library of The New York Botanical Garden (@nybg). Direct page link: https://s.si.edu/2UGMKEn.⁣ ⁣ 3️⃣ Art by Emma Kissling. Poissons provenant des campagnes du yacht Princesse-Alice, 1911. Contributed in BHL from @silibiraries. Direct page link: https://s.si.edu/39iuohc.⁣ ⁣ 4️⃣ Art by Maud Horman Fisher. Aid to the Identification of Insects, v. 2, 1882-90. Contributed in BHL from @silibraries. Direct page link: https://s.si.edu/31HvlNw.⁣ ⁣ #iglibraries #lovelibraries #libraries #archives #specialcollections #womeninscience #womeninnathist #womeninstem #science #librarylove #5womenartists #naturalhistory

A post shared by Biodiversity Heritage Library (@biodivlibrary) on

Arşive düzenli olarak yeni koleksiyonlar ekleyen kuruluş, şu anda Smithsonian Enstitüsü Arşivleri, Smithsonian Kütüphaneleri ve Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde mevcut olan saha notlarının bilinirliğini artırmak için yeni bir proje üzerinde çalışıyor.

Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi’ni Flickr’ı and Instagram’ı üzerinden takip ederek, kurumun seçtiği illüstrasyonları akışınızda görebilirsiniz.

Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi

Görsel: Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi
Manşet görseli düzenlenmiştir.