Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oscar’dan Yeni Doğum Yapmış Annenin Yer Aldığı Reklam Filmine Red

Oscar’dan Yeni Doğum Yapmış Annenin Yer Aldığı Reklam Filmine Red

Frida Mom tarafından Akademi Ödül Töreni sırasında gösterilmesi için hazırlanan ve kadınların doğum sonrası yaşadığı zorluklara dikkat çeken reklam filminin gösterimi ABC ve Oscar tarafından reddedildi.

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen törende Oscar heykelleri sahiplerine kavuştu. Programdan sonra American Broadcasting Company (ABC) ve Oscar tarafından yayınlanması yasaklanan bir reklam filmi tartışma yarattı. Bu reklamın arkasındaki şirket Frida Mom, kadınlara doğum sonrası kişisel bakım konusunda yardımcı olacak ürünler satıyor.

Frida Mom yeni annelerin karşılaştığı zorlukları göstermek istedi ABC ve Oscar gösterimi uygun bulmadı

Frida Mom tarafından yaratılan reklam yeni doğum yapmış annelerin iyileşme sürecinde karşılaştıkları zorlukları vurgulamak amacı ile hazırlanmış. Reklam filmi cinsel içerikli, şiddet içeren veya politik sahneler içermemesine karşın ABC ve Akademi Ödülleri tarafından uygun bulunmadı. Kısmi çıplaklık ve fazla canlı, çarpıcı ve açık içeriği sebebi ile kurallara aykırı olduğu bilgilendirmesi yapıldı.

Frida Mom kurucusu ve CEO’su Chelsea Hirschhorn Oscar’ın reklamı yayınlamama kararına itiraz etmeyeceklerini açıkladı. ABD’de her yıl milyonlarca kadının yaşadığı gerçekleri vurgulamaya çalıştıklarını ifade etti. Mümkün olduğunca daha çok kadına ulaşmak ve onlara yardımcı olmak için yeni yollar bulacaklarını söyledi.

Instagram fotoğrafları ya da gülümseyen anne içerikli reklam filmleri yeni doğum yapmış annelerin gerçekte yaşadıklarını ne kadar yansıtıyor?

Reklam filmi gece arasında yorgun ve halsiz bir şekilde uykusundan uyanan yeni doğum yağmış bir kadının görünmesi ile başlıyor. Altında bulunan büyük bir pedle yataktan kalkıyor ve ağlayan bebeğini sakinleştirmeye çalışıyor. Sonra oldukça ağır adımlarla banyoya yöneliyor. Zorluk çektiği ve rahatsız olduğu hareketlerinden belli olan kadının fiziksel olarak yaşadıkları bir yana yeni doğum yapmış olmasının getirdiği duygusal yoğunluk da hissediliyor.

Instagram fotoğrafları veya annelik ürünlerindeki reklam filmlerinde yer alan yeni doğum yapmış kadın görüntüsünden çok daha farklı bir profil çiziyor. Ancak doğum sonrası lohusa dönemi dediğimiz süreç Instagram’da ya da gülümseyen mükemmel anne içerikli reklam filmlerindeki gibi olmayabiliyor.

2017 yılında yapılan bir araştırma medyada yer alan doğum sonrası kadınların gerçekçi olmayan görüntülerinin kadınların kendilerini daha kötü hissetmesine sebep olduğunu söylüyor. Gerçeği yansıtmayan fotoğraflardan verilen mesaj doğum sonrasında çeşitli zorluklar yaşayan kadınları vücutları hakkında daha kötü hissetmesine neden oluyor. Bu da depresyona yol açıyor.

92. Akademi Ödül Töreni’ni 23 milyonun üzerinde ABD vatandaşı canlı olarak izledi. Reklamın gösterilmemesini olumlu bulanlar da karşı çıkanlar da bulunuyor. Doğum sonrası deneyiminin iç yüzünü gerçek bir ifade ile yansıtan kampanyanın gösterilmemesini kaçırılmış bir fırsat olarak görenler de bulunuyor. 10 Şubat’ta 1 milyondan fazla kişi tarafından YouTube üzerinden seyredilmiş olan reklam filminin izlenme sayısı 13 Şubat itibari ile 3 milyona yaklaşmış durumda.

Markanın reklamın başında yayınladığı mesaj

Frida Mom kampanyayı kendi sosyal medya kanallarında paylaşmaya devam ediyor. Marka, yayınladığı reklamın başlangıcında şu ifadeleri paylaştı:

İzlemek üzere olduğunuz reklamın bu yılki ödül sırasında yayınlanması ABC ve Oscar tarafından reddedilmiştir. Kampanya şiddet, politik veya cinsel içerikli değildir. Dini veya müstehcen içerikler yoktur. Silah ve mühimmat sergilememektedir. Burada yasaklanan kadın hijyeni ve hemoroid tedavisi hakkında içeriği bulunan bir reklamdır. Bu reklam doğum sonrası yeni vücudunu tanımaya çalışan bir annenin evde bebeği ile beraber geçirdiği bir sahneyi içermektedir. Yeni doğum yapmış annelerin bu konuda neden hazırlıksız olduğunu merak ediyor ve onlara doğum sonrası yardım etmek amacı ile ürünler tedarik ediyoruz.

Görsel: YouTube