Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2020’de Akılda Kalan Reklamlar [Bigumigu’da 2020]

2020’de Akılda Kalan Reklamlar [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: Yıl boyunca en dikkat çeken, en çok konuşulan kampanyaları, yaratıcı yaklaşımlarıyla sivrilen reklam filmlerini derliyoruz.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Bigumigu’da sene boyunca yazdığımız reklam kampanyaları arasında bazı temalar ve kampanyalar sıyrılıyor. Pandemi dönemi hiç dışarı çıkmadan ortaya çıkarılmış işlerden toplumsal konulara odaklananlara, yaratıcı fikirleriyle öne çıkanlardan kampanyalarında ünlü kişilere ve karakterlere yer verenlere kadar pek çok farklı konu ve yaklaşım derlemede yer alıyor. Hiç kuşkusuz pandeminin ve karantinanın etkisinin hissedildiği reklam filmleri de bulunuyor. İşte Bigumigu’da 2020’nin öne çıkan kampanyaları:

Ünlü Film Karakterleri Walmart Paket Servis Noktasına Uğruyor

Çok tanıdık ve ünlü ziyaretçilerin yer aldığı Famous Visitors reklam filmi Publicis Groupe (Department W) imzası taşıyor. Wayne McClammy yönetmenliğinde çekilen reklam filminde bilim kurgu filmlerinden tanınan karakterler Walmart’tan siparişlerini almakla meşgul. Toy Story, The Lego Movie, Mars Attacks, Marvin the Martian, Arrival, Blade Runner, Guardians of the Galaxy, Men in Black, Star Trek ve Star Wars bu filmlerden bazıları. Famous Cars kampanyasında olduğu gibi bu kampanyada da araçlar yine dikkat çekiyor. Bir dolu uzay gemisinin yanında Man in Black filminden Frank the Pug karakteri klasik siyah otomobille boy gösteriyor.


Burger King Küflü Whopper’ıyla Gurur Duyuyor

Burger King’in 34 gün boyunca yavaş yavaş küflenen Whopper’ı markanın ürünlerinde koruyucu maddeleri kaldıracağının habericisi oluyor. 30 saniye boyunca bir Whopper’ın yavaş yavaş küflenmeye başladığını gösteren Moldy Whopper kampanyasının ardında INGO Stockholm, David Miami ve Publicis imzası bulunuyor. Reklam filmindeki Whopper 34 gün boyunca yavaş yavaş küfleniyor. Bir başka değişle çözünme sürecine giriyor.


oreo

Dünyanın Sonu için Saklanan Oreo’lar

Oreo, olası bir küresel felakete karşı bisküvilerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için Norveç’e bir depo inşa etti. The Community imzalı Global Oreo Vault (Küresel Oreo Mahzeni) kampanyasının fikri bir Twitter kullanıcısının yorumu üzerine ortaya çıkıyor. Dünya’ya bir asteroidin yaklaştığını söyleyen kullanıcı Oreo’ları kimin kurtaracağını soruyor. Bu fikirden yola çıkan ekip gezegendeki her bitkinin tohumunu içeren Küresel Tohum Deposu’nun bir benzerini yapma fikrini ortaya koyuyor. Kıyamet Ambarı olarak da bilinen bu deponun yakınlarında inşa edilen depoya birkaç numuneyle birlikte, bisküvinin orijinal tarifi konuluyor.


Volvo’nun Üst Üste Binmiş Yeni Modelleriyle Destansı Kamyon Kulesi

İddialı ve şaşırtıcı kampanyaları ile dikkatleri çeken Volvo Trucks, The Tower isimli reklam filmiyle şaşalı kampanyalarına bir yenisini daha ekliyor. Marka, dört kamyon modelinin (Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM ve Volvo FMX) bir araya geldiği reklam filminde araçların ne kadar güçlü olduğunu göstermek ve Avrupa’da satışa çıkacak modelleri tanıtmak için ilginç bir yönteme başvuruyor. Dört kamyonu üst üste koyarak bir kule oluşturuyor. En tepede de Volvo Trucks Başkanı Roger Aim bulunuyor.


you cant stop us

Birlikteyken Bizi Kimse Durduramaz

Bölünmüş ekranda senkronize görüntülerin yer aldığı You Can’t Stop Us kampanyası spor tarihinin farklı zamanlarından çeşitli sahneleri bir araya getirerek sporun birleştirici gücünü kutluyor. Dünyanın küresel anlamda etkilendiği COVID-19 virüsü, pandemi süreci, bireysel zorluklar, toplum baskısı, sosyal eşitsizlik ve Black Lives Matter hareketi reklam filminde değinilen konular arasında yer alıyor.


Audi’nin Logo Meydan Okumasına Mercedes de Katıldı

Audi, logosunda yer alan 4 halkanın farklı formlarda tasviri için #FourRingsChallenge etiketi ile bir girişimde bulundu ve herkesi bunu bir parçası olmaya davet etti. Marka bu paylaşımı biraz da olsa salgın gündeminden uzaklaşmak amacıyla gerçekleştirdi. Yaratıcılığın sınırları zorlanarak her türlü malzemeden markanın logosu yapıldı. Şarj kabloları, kurabiyeler, içecek kutuları, bozuk paralar, plaklar, konserveler ve daha niceleri bir araya gelip logoyu oluşturdu. Audi’nin logosunu oluşturma meydan okumasına katılanlar arasında Mercedes de yerini aldı. Herkesin aynı tutkuyla bir araya geldiği zorlu dönemde Audi’nin başlatmış olduğu #FourRingsChallenge’ı kendilerinin de kabul ettiğini paylaştığı video ile bildirdi. Mercedes, AMG C63 modeli ile logoyu asfalta kazıdı.


Burger King’den Prens Harry ve Düşes Meghan’a Krallar Gibi İş Teklifi

9 Ocak’ta Sussex Düşesi Meghan Markle ve Kraliçe 2. Elizabeth’in torunu olan eşi Prens Harry, Kraliyet ailesindeki üst düzey görevlerinden çekilme kararı aldıklarını açıklamışlardı. Kraliyet ailesinden bağımsız olarak kendi hayatlarını ve işlerini kurmak isteyen çifte Burger King’den ilginç bir iş teklifi geldi. Kral tacı ile bilinen fast food şirketi Prens Harry ve eşi Meghan’a ekonomik bağımsızlıklarını destekleyecek bir iş teklifinde bulundu. HOY tarafından gerçekleştirilen Dear Dukes başlıklı kampanya için Burger King Arjantin’in Instagram ve Facebook hesaplarından yapılan paylaşımda “Sevgili Dükler eğer bir iş arıyorsanız, sizin için yeni bir tacımız var.” ifadeleri yer aldı.


Oscar’dan Yeni Doğum Yapmış Annenin Yer Aldığı Reklam Filmine Red

Frida Mom tarafından Akademi Ödül Töreni sırasında gösterilmesi için hazırlanan reklam filmi yeni doğum yapmış annelerin iyileşme sürecinde karşılaştıkları zorlukları vurgulamak amacı ile hazırlanmış. Reklam filmi cinsel içerikli, şiddet içeren veya politik sahneler içermemesine karşın ABC ve Akademi Ödülleri tarafından uygun bulunmadı. Kısmi çıplaklık ve fazla canlı, çarpıcı ve açık içeriği sebebi ile kurallara aykırı olduğu bilgilendirmesi yapıldı. Reklamın gösterilmemesini olumlu bulanlar da karşı çıkanlar da oldu. Doğum sonrası deneyiminin iç yüzünü gerçek bir ifade ile yansıtan kampanyanın gösterilmemesini kaçırılmış bir fırsat olarak görenler de bulunuyor. Reklamın televizyonda gösterilmesi yasaklanınca Frida Mom kampanyasını sosyal medya hesaplarına yükledi ve sadece Youtube’da kısa sürede 3 milyondan fazla kişi reklamı izledi.


Heinz’dan Tek Gösterimde Dört Farklı Reklam

Bilindiği üzere Super Bowl sırasında gösterilen reklam filmlerinin ücretleri rekor düzeyde oluyor. Bu sene gerçekleştirilen etkinlikteki 30 saniyelik reklamlarda 5,6 milyon dolar olurken 60 saniyelik reklamların ücreti 10 milyon doları geçti. En son 2016 yılında bir reklam filmi yayınlayan Heinz ise yer almadığı yılların açığını kapatacak bir kampanyaya imza attı. Marka 30 saniyelik bir reklam gösteriminde tam dört reklam filmini sıkıştırdı. Find The Goodness kampanyası Wieden+Kennedy New York tarafından hazırlandı.


Robot Morty’nin Pringles Israrı

Super Bowl ile birlikte Pickle Rick aromalı cipsleri satışa çıkarak olan Pringles’ın reklam filmi de Rick and Morty dizisinden bir kesit sundu. Rick and Morty bölümünden alınmış bir kesit gibi duran reklam filmi Pringles’ın son iki yıldır Super Bowl dönemi kampanyalarında merkeze aldığı lezzet istiflemesi (flavor-stacking) konusu üzerinden ilerliyor.


Birlikte Olursak Kaybetmeyiz

Droga5 New York tarafından Facebook için hazırlanan We are never lost if we can find each other (Eğer birbirimizi bulabilirsek asla kaybolmayız) başlıklı kampanya insana değerlerini yeniden hatırlatıyor. 90 saniyelik filmde COVID-19 salgını ile birlikte boşalan meydanların, alışveriş yerlerinin, tarihi ve turistik mekanların ıssız görüntülerinin yer alıyor. Varoluşu ile başa çıkmaya çalışan dünyanın dört bir yanından toplanan bu görüntüler bir parça hüzünlü hissettiriyor. Kullanılan sahnelerin gerçek hikayelerinden oluşması filme değer katıyor. Kimi sahneleri oldukça tanıdık geldiği görüntülerin ortak teması ise insanlar oluyor.


Oyuncak Otomobiller Evin Altını Üstüne Getiriyor

Dışarı çıkmadan hazırlanan Škoda Shot at Home başlıklı reklam filmlerinde üç ayrı evde üç farklı yaratıcı fikir oyuncak otomobilleri kullanarak çekimler gerçekeleştirdi. Steffen Haars neredeyse bir kibrit kutusu büyüklüğünde olan Škoda Kodiaq modeli ile evinde ufak bir ralli düzenliyor. Aksiyon filmlerini aratmayacak sahnelerde otomobil çamurlu mobilyanın üzerinden, yarış pisti şeklinde bir yoldan ve alevlerin arasından geçiyor. Reklam filmlerinin kamera arkası görüntüleri ise sürecin nasıl işlediğini gösteriyor. Görüntüler, çekimlerin zorulukları hakkında fikir verirken işin eğlenceli kısmını da yansıtıyor.


Peteklerinize Artık Daha Farklı Bir Gözle Bakacaksınız

İstanbul’un farklı noktalarında hizmet gösteren İstanbul Petek Temizleme, yaklaşan kış aylarıyla birlikte müşterilerinin peteklerinin ne kadar hazır olduğunu sorguluyor. Soğuk havalarla birlikte kombilerin yeniden açılmasıyla peteklerde ne gibi değişikliklerin yaşanabileceği halay videolarından kesitlerin yer aldığı videosuyla anlatılıyor. Sosyal medyadaki paylaşımlar da yaklaşık 40 saniyelik videonun ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Öyle ki Kristal Elma’ya bile aday gösterenler oluyor.


Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlara Borsa Grafiği

LifeStyles, borsadan esinlenen grafiklerin yer aldığı Publicly Traded isimli kampanya ile cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların güncel verilerisini sunarken bu grafiklere oranla fiyatı sürekli güncellenen prezervatifler satıyor. Veriler tıpkı bir borsa grafiği gibi görselleştirilmelerle sunuluyor. Endeksteki anlık değişimlere göre 30’lu LifeStyles prezervatif paketinin fiyatı değişiyor. Bir grafikteki veri ne kadar yüksek olursa prezervatifin fiyatı o kadar düşük oluyor.


5G ile Uzaktan Yapılan İlk Dövme

Anomaly Amsterdam tarafından yaratılan The Impossible Tattoo kampanyasında dünyanın ilk uzaktan dövmesi yapılıyor. Hollandalı dövme sanatçısı Wes, oyuncu Stijn Fransen’a aralarında kilometrelerce mesafe olmasına rağmen 5G teknolojisi sayesinde eş zamanlı olarak dövme yapıyor. Bu sayede 5G ile neredeyse hiç gecikme yaşanmadan anlık olarak iletişim kurabileceği gösteriliyor.


imma

IKEA Tokyo’daki Yeni Mağazasını Sanal Model imma ile Tanıttı

IKEA Japonya, yeni Harajuku mağazasının tanıtımı için sanal influencer imma ile iş birliği yaptı. Japonya’nın ilk sanal modeli olarak tanınan imma, IKEA için evindeki günlük yaşamına dair detayları paylaştı. Wieden + Kennedy Tokyo imzalı kampanyada IKEA’nın Tokyo’daki Harajuku istasyonunun karşısındaki yeni mağazası tanıtıldı. Sık sık Tokyo ve dünya çapındaki etkinlik ve sergilerde görülen imma, küresel ün kazandı ve 250 binin üzerinde instagram takipçisi oldu. IKEA, yeni Harajuku mağazasının vitrininde imma’ya bir daire oluşturarak sanal modeli ilk kez gerçek dünyaya da taşıdı.


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusundaki Bu Veriler 1950’den mi 2020’den mi?

UN Women, Dünya Kadınlar Günü kapsamında yayınladığı kampanyasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda 1950’de miyiz yoksa 2020’de mi sorusunu soruyor. San Francisco merkezli ajans Erich & Kallman tarafından UN Women için oluşturulan Generation Equality kampanyası aradan geçen yıllara rağmen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünyanın ne kadar geride olduğunu gösteriyor.


Kadınlardan Rahim Hikayeleri Yelpazesi

Birçok markanın reklamlarında bahsetmediği kavramların utançla yaklaşılmaması gereken konular olduğunu göstermeye devam eden Bodyform, wombstories etiketli kampanyası ile her yaştan kadının kendinden bir parça bulabileceği hikayeler paylaşıyor. AMV BBDO imzalı kampanya basit anlatımı ve eğlenceli animasyonları ile ergenlik dönemi, adet sancıları, hamilelik, tüp bebek, menopoz gibi konuları ele alıyor.


beats by dre

Kültürümü Seviyorsun Peki Beni Seviyor Musun?

Beats by Dre, meydan okuyan You Love Me kampanyasıyla siyahların kültürünü ve siyahlara olan sevgiyi sorguluyor. Hayatın her alanından siyahların yer aldığı kampanya filminde NASCAR sürücüsü Bubba Wallace, tenisçi Naomi Osaka, rap sanatçısı Lil Baby ve Janaya Future Khan, Compton Cowboys gibi aktivistler ve bilinen simalar yer alıyor. Reklam filminde yer alanlar, her sahnede doğrudan kameraya bakarak ekranın diğer tarafındaki kişiye direkt olarak soruyor. Spordan eğlenceye hayatın her alanında yer alan siyahların bugün bile hala mücadele etmek durumunda olduğunu çarpıcı bir şekilde hatırlatıyor.


river apartments

Nehirden Çıkarılanlarla Döşenen Çöp Ev

McCann Worldgroup Colombia tarafından hazırlanan The River Apartments, Bogotá Nehri’ni kirleten atıklara dikkat çekiyor. The River Apartments kampanyası salgın öncesinde halka açık bir alanda gösterilmek üzere planlanıyor. Ancak pandemiyle birlikte yaratıcı ekip durumu yeniden değerlendirip insanların çevrimiçi ziyaret edebilecekleri bir daire hazırlıyor. McCann Worldgroup Colombia ekibi proje için bulunan dubleks dairenin her bir köşesini nehirden toplanan atıklarla düzenliyor.

Foosball Pizza Box

Pizza Hut’tan Langırt Pizza Kutusu

Pizza Hut, Foosball Pizza Box ile yeni Avrupa futbol sezonunu kutlamak ve evde sıkışıp kalan taraftarların moralini yükseltmeyi hedefliyor. Kapağa entegre edilmiş gerçekten çalışan bir langırt masası bu. Bu özel tasarım için reklam ajansı Ogilvy ile çalışmış.

Görsel: Moldy Whopper