Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geleceğin Değil Bugünün Sorunu: İklim Krizi [Bigumigu’da 2020]

Geleceğin Değil Bugünün Sorunu: İklim Krizi [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: İklim krizi konusunda artık daha fazla bekleyecek zamanımız olmadığını hatırlatan kampanyaları, tasarımları, girişimleri derledik.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Özellikle son on yıldır sayılarla ve tarihlerle önemli dönüm noktalarını belirttiğimiz küresel iklim krizinin tam da ortasında olmamıza rağmen gezegenimiz için gelecek hala parlak değil. Karantina dönemi yolculukların ve uçuşların azalması, hareketliliğin aza inmesi sayesinde karbon emisyonunda dönemsel bir düşüş yaşansa da bu durum kalacı olmadı. Gezegenimizi kirletmek, tüketmek ve yok etmek yerine daha çevreci ve duyarlı adımlar atmamız gerekiyor ve bunu acilen gerçekleştirmeliyiz. Bu yıl iklim krizi konusunda öne çıkan işlere baktığımıza artık zamanın aleyhimize işlediği, harekete geçmek için fazladan bir günümüz dahi olmadığı vurgulanıyor.

Yokoluş İsyanı’ndan Uyarı: Kahraman Değilsiniz!

Extinction Rebellion pandemi dönemi evlerde kalmanın bizleri kahramana dönüştürmediğini, dünyanın daha büyük felaketlerle karşılaşmaması için daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu hatırlattı. Toplumun her kesiminin isyan etmesi gerektiğini savundu. Hükümetlerin ancak bu isyan sonucunda felaketi önlemek amacı ile harekete geçeceğini söyledi. Bu sebepten geçtiğimiz mayıs ayında yayınlanan #NoGoingBack etiketi bir film ile karantina sonrasında herkesi aktivist çalışmalara devam etmeye çağırdı.


Evimiz Yanıyor, Harekete Geçin!

Fridays For Future, Greta Thunberg’in 2019 Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasından yola çıkarak gezegenimizin içinde bulunduğu durumu anlatmaya çalışıyor. Thunberg’in hızla büyüyen ve küresel eyleme dönüşen Fridays for Future grevi dünya liderleri başta olmak üzere hepimizi harekete geçirmek için öncü bir ses olurken Fridays For Future tarafından yayınlanan Our House is on Fire başlıklı bir dakikalık video da gezegenimizin nasıl bir durumda olduğu çarpıcı bir örnekle gösteriyor.


Sevgililer Günü’nde Gerçekleşecek İklim Grevine Özel Posterler

İngiliz tasarımcı Oli Frost, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde gerçekleşecek küresel iklim grevine dikkat çekmek amacıyla bir dizi poster tasarladı. Oli Frost, afişlerde aşka ve ilişkilere özgü söylemlerle muzip şekilde oynuyor. Örneğin, Bobby Vinton’ın dillere pelesenk olan “Roses are Red” (güller kırmızıdır) şarkısının sözlerini “Roses are Dead”e (güller öldü) dönüştürmüş. Afişlerde “Onlara uzun vadeli düşündüğünüzü gösterin”, “Kalpleri eritin, buzulları değil”, “Denizde artık o kadar fazla balık yok” gibi başka sloganlar da yer alıyor.


Climate Clock

Dünyayı Kurtarmak için Kalan Süre

The Climate Clock küresel emisyon eğimleri göz önünde bulundurulduğunda gezegenin 1,5 derecelik küresel ısınmaya ne kadar sürede ulaşacağını gösteren bir grafik. Küresel ısınmanın etkilerinin geri döndürülemez noktaya gelmesinden önce insanların eyleme geçmesi için uyarıda bulunuyor. Son olarak New York City’de kurulan devasa dijital saat dünyanın iklim krizini düzeltmek için zamanın tükendiğini anbean hatırlatıyor. Union Square meydanındaki dev saat, İklim Haftası kapsamında yakın zamanda yaşanacak iklim krizine dur demek adına dönüştürülüyor. Bu saatler dünyanın harekete geçmek için ne kadar az zamanı kaldığını gösteriyor.


climate action superheroes

Çocuklarla Birlikte Dünyayı Kurtaracak Sekiz Süper Kahraman

Birleşmiş Milletler’in gezegeni koruma hedefiyle ortaya çıkardığı sekiz yeni süper kahraman çocukları bilinçlendiriyor. The Climate Action Superheroes adı verilen bu kahramanlar BM’nin sosyal medya platformlarından duyuruldu. Sekiz kahramanın yer aldığı internet sitesinde çocukların yetişkinler yardımıyla yapabileceği görevler ve indirilebilir içerikler yer alıyor. İçeriklerde çocukların kendileri ve aileleri için gezegen konusunda yapabilecekleri değerli adımlar bulunuyor. Geri dönüşüm, su tasarrufu, enerji gibi konularda bilgilendirici paylaşımlar bulunuyor.


OKCupid iklim krizi

OkCupid’den İklim Değişikliğine İnanmayanları Filtreleme Seçeneği

OKCupid, çevreye duyarlı kullanıcıların iklim değişikliğini inkar eden kullanıcıları eleyebilmesi için yeni bir filtre ekledi. OKCupid gayet mantıklı bir analiz yaptıktan sonra iklim krizi filtresini eklemeye karar vermiş. Şirket tarafından paylaşılan verilere göre, kullanıcı profillerinde “iklim değişikliği”, “çevre”, “küresel ısınma”, “Greta Thunberg” ve “geri dönüşüm” gibi çevre duyarlılığına dair terimlerin kullanımında %240’lık bir artış olmuş. Verilere göre OkCupid kullanıcılarının büyük çoğunluğu iklimi gerçekten önemsiyor. Bu gerçeklerden yola çıkan OKCupid, duyarlı kullanıcıların iklim değişikliği inkârcılarından kurtulabilmesi için gerekli filtreyi eklemiş.


Mevsimler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girsin!

Bergans ve WWF tarafından başlatılan Save the Season kampanyası mevsimlerin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olmasını talep ediyor. Kampanya, Norveç hükümetine neden bir başvuruda bulunulduğunu gösteren içeriklere sahip. Halkın desteğini isteyen marka gerçekleştirdikleri başvuru sonrası bir de imza kampanyası başlattı. Mevsimler UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin on şartının dokuzunu karşılıyor. Sadece fiziksel bir yer olmaması destekleyemediği madde oluyor. Mevsimleri korumak için UNESCO’ya adım atma çağrısında bulunuluyor.


The Guardian

The Guardian Artık Fosil Yakıt Şirketlerinin Reklamlarını Yayınlamayacak

The Guardian, iklim krizine karşı sorumluluk göstermek adına artık petrol ve gaz şirketlerinden reklam almayacağını duyurdu. İklim krizi hakkındaki duyarlı yaklaşımıyla bilinen ve yakın zamanda da B Corp sertifikası alan gazete, bu adımla birlikte fosil yakıt çıkaran şirketlerden gelecek geliri reddeden ilk küresel medya kuruluşu oldu.


Geleceğe Neşeli Masallar Bırakmak için Gezegeni Koru

Extinction Rebellion, Whoopi Goldberg tarafından seslendirilen The Gigantic Change isimli animasyon film ile gelecekten günümüze bir kapı açıyor. Dünya Çevre Günü kapsamında yayınlanan kısa animasyon film, dünyayı ekolojik ve iklim krizden kurtarmak için fazla zaman kalmadığını gösteriyor.

Görsel: climate clock