Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
The Guardian Artık Fosil Yakıt Şirketlerinin Reklamlarını Yayınlamayacak

The Guardian Artık Fosil Yakıt Şirketlerinin Reklamlarını Yayınlamayacak

The Guardian, iklim krizine karşı sorumluluk göstermek adına artık petrol ve gaz şirketlerinden reklam almayacağını duyurdu.

Guardian Media Group artık internet sitelerinde, uygulamalarında ve basılı ürünlerinde hiçbir şekilde fosil yakıt çıkaran şirketlerinden gelen reklamları kabul etmeyecek. İklim krizi hakkındaki duyarlı yaklaşımıyla bilinen ve yakın zamanda da B Corp sertifikası alan gazete, bu adımla birlikte fosil yakıt çıkaran şirketlerden gelecek geliri reddeden ilk küresel medya kuruluşu oldu.

İki gün önce açıklanan bu karar, The Guardian’ın artık Shell ve BP gibi şirketlerin reklamlarını yayınlamayacağı anlamına geliyor. Bununla birlikte karar, doğrudan fosil yakıt çıkarma ile uğraşan şirketlerin ötesine geçmeyecek. Dolayısıyla The Guardian, otomobil ve havayolu gibi yüksek karbon ayak izine sahip diğer sektörlerden reklam almaya devam edecek.

Kararın yayıncıya yıllık olarak yaklaşık 500.000 £’a mal olacağı tahmin ediliyor. Müşteri ilişkileri sorumlusu Anna Bateson ve gelir yönetiminden sorumlu Hamish Nicklin bu kararın okuyucuları tarafından yeterli bulunmayacağının farkında olduklarını belirtmiş. Ancak, yüksek karbon ayak izine sahip ürünler için tüm reklamları durdurmanın yayıncı için ciddi bir finansal darbe olacağını düşünüyorlar. O durumda da dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdikleri Guardian ve Observer gazeteciliğinde de önemli kesintiler yapmak zorunda kalabileceklerini belirtiyorlar.

Sanat kurumları da bir süre önce benzer bir karar almıştı

The Guardian’dan üç ay kadar önce Royal Shakespeare Company ve National Theatre da sırasıyla BP ve Shell ile sponsorluk ortaklıklarını sona erdirmişti. Dolayısıyla bu duruş giderek genişleme eğilimde. Başka yayıncılar, sanat kurumları ya da organizasyonlar tarafından da benzer kararlar alınırsa büyük bir değişimin kapısı aralanabilir.

Bateson ve Nicklin, son yıllarda okuyucu desteğini artırmak için önemli çaba göstermelerine rağmen, en büyük gelir kaynaklarının hala reklamlar olduğunu vurguluyor. Ayrıca amaçlarının reklam sektörüne bir eleştiri yöneltmek olmadığını da belirtiyorlar.

The Guardian’ın bu hamlesine Greenpeace de destek geldi. Greenpeace, petrol ve gaz şirketlerinin herkesin sağlığını ve gezegeni tehdit eden şirketler olarak tütün şirketlerinin yanındaki yerini almakta olduğunu söyledi. Diğer medya kuruluşlarının, sanat ve spor organizasyonlarının da bu hamleyi örnek alıp artık fosil yakıt şirketlerin reklamlarını ve sponsorluğunu almaktan vazgeçleri gerektiğini vurguladı.

Guardian, geçtiğimiz yıl reklamlardan yaklaşık 90 milyon £ kazanmış. Fosil yakıt şirketlerinden gelen reklam gelirinin ise, vitrin ve sponsorluk gibi sınıflandırılmamış gelirin % 1’ine karşılık geldiği tahmin ediliyor.

Görsel: The Guardian