Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İklim Değişikliğini Körükleyen Toksik İlişki

İklim Değişikliğini Körükleyen Toksik İlişki

Make My Money Matter, Mother London imzalı farkındalık kampanyasında bankacılık ve fosil yakıt endüstrisi arasındaki toksik ilişkiyi çift terapisi metaforu ile anlatıyor.

Fosil yakıt finansmanını ele alan the Banking on Climate Chaos raporuna göre Barclays UK, HSBC, Santander UK, Lloyds Banking Group ve NatWest Group son 12 ayda fosil yakıt endüstrisine 37 milyar dolar tutarında kaynak sağladı. 2016 yılından bu yana ise bankalar fosil yakıtlara yenilenebilir enerji projelerinden 10 bin kat daha fazla yatırım yaptı.

Bankalar ve petrol şirketlerinin ana akım medyada fazla dillendirilmeyen gizli bir ilişki içinde olduğuna dikkat çeken Make My Money Matter adlı İngiliz sivil toplum kuruluşu, bankacılık ve fosil yakıt endüstrisi arasındaki gezegene zarar veren bağlantıyı ortaya koymak amacıyla bir farkındalık kampanyası yayınladı.

Mother London imzalı The Hidden Relationship adlı kampanya filminde, petrol şirketleri ve bankalar arasındaki toksik ilişki danışmanlık seansındaki bir çift metaforu üzerinden anlatılıyor. Danışmanlık seansındaki çifti  Game of Thrones dizisi ile tanınan ve gerçek hayatta da evli olan Kit Harrington ve Rose Leslie canlandırıyor. Ben Strebel tarafından yönetilen filmde, Harrington ve Leslie diyaloglarıyla bankalar ve fosil yakıt şirketleri arasındaki sağlıksız ilişkiyi kişiselleştiriyor.

Notting Hill ve Dört Düğün ve Bir Cenaze gibi filmlerin senaristlerinden, film yapımcısı ve aktivist Richard Curtis tarafından kurulan Make My Money Matter, gerçekleştirdiği bir araştırmanın sonucunda Birleşik Krallık vatandaşlarının yüzde 65’inin hizmet aldıkları bankaların yeni petrol ve gaz projeleri geliştiren fosil yakıt şirketlerini finanse ettiğini bilmediklerini görüyor. Bu veriden yola çıkarak iklim değişikliğini körükleyen bu tehlikeli birlikteliği kampanya filminde kara mizaha dönüştüren topluluk, tartışan çiftin kavgası ile birlikte arka planda kalan gerçekleri ortaya döküyor.

Harington’ın karakterinin bir bankayı, Leslie’nin karakterinin ise bir petrol şirketini temsil ettiği filmde, Leslie’nin Harington’ı kendisine olan aşkını gizlemekle suçladığını görüyoruz. Çiftin tutkulu öpüşmesiyle sona eren sahnenin ardından ekranda istatistiklerle birlikte “Bankalarımızın petrol şirketleriyle gizli bir ilişkisi var. Onları ayırmamıza yardım edin.” ifadeleri beliriyor.

Make My Money Matter, kampanya kapsamında filmin yanı sıra web sitesinde beş büyük bankayı fosil yakıtları finanse etmeyi durdurmaya davet eden bir açık mektup yayınladı. Dileyenler ad-soyad ve mail adresi bilgilerini girerek seçtikleri beş büyük bankadan birine bu açık mektubu gönderebiliyorlar. Kampanya filmi ile insanları harekete geçmeye teşvik etmeyi amaçlayan topluluk, açık mektupla bankalar üzerindeki baskıyı artırmayı hedefliyor.

Make My Money Matter için hazırlanan Mother London imzalı iki dakikalık kampanya filminin tamamını aşağıda izleyebilirsiniz.

Künye:
Reklamveren: Make My Money Matter
Kreatif Ajans: Mother
Prodüksiyon: Biscuit Filmworks UK
Yönetmen: Ben Strebel

Görseller: Twitter, Youtube