Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bankanızın Paranızı Nereye Yatırdığını Biliyor musunuz?

Bankanızın Paranızı Nereye Yatırdığını Biliyor musunuz?

İngiliz The Cooperative Bank, iddialı kampanyasıyla tüketicileri iklim değişikliğini finanse eden bankalardan paralarını çekmeye davet ediyor.

Bu yıl 150. kuruluş yıl dönümünü kutlayan İngiliz The Cooperative Bank, güncellediği şirket etiği politikasını DENTSU CREATIVE tarafından hazırlanan çarpıcı yeni kampanyasıyla tanıttı. Tüketicileri iklim değişikliğini finanse eden bankalardan paralarını çekmeye davet eden iddialı kampanya ile banka, paranın sahip olduğu etik güç üzerine daha önce düşünmeyen insanlarda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Kampanyada ayrıca The Cooperative Bank’ın 20 yıldan uzun süredir fosil yakıt tüketimini finanse etmediğine dikkat çekiliyor. İlk kez açık havada projeksiyon haritalama tekniği kullanılarak bankanın dış cephe duvarına yansıtılan kampanya videosu, bankalar tarafından finanse edilen fosil yakıt endüstrisinin dünya çapında neden olduğu yıkıma dikkat çekmek amacıyla duvarın çöküşüyle başlıyor.

Kampanya için özel olarak seçilen bankaya ait bir ATM’ye son teknoloji projektörler yerleştirildi. ATM’ye gelen bir müşteri işlemini gerçekleştirdiği sırada projeksiyon gösterisi başlatıldı ve müşteri ile çevrede bulunan insanların tepkileri canlı olarak kaydedildi.

Etik politikasını güncellemeden önce 50 bin müşterisiyle bir anket çalışması gerçekleştiren banka, yeni etik yaklaşımı ile müşterilerin bankanın kime bankacılık hizmetleri sunduğuna karar verebilmesini ve banka içindeki karar mekanizmalarına dahil olmasını sağlamayı hedefliyor. Kapsayıcı bir yaklaşım benimseyen The Cooperative Bank, aynı zamanda sorumluluğu üstlenmekten kaçınmadığını ve sektörün de bununla yüzleşmesi gerektiğini son kampanyasıyla cesur bir şekilde ortaya koyuyor.

Günün sonunda elektrik düğmelerini kapatmaları veya toplu taşımayı tercih etmeleri için telkin edilen bireylerin günlük karbon emisyon miktarı, şirketlerin doğrudan ve dolaylı olarak neden olduğu yüksek karbon emisyonuyla kıyaslanamayacak düzeyde. Dolayısıyla başta iklim değişikliğini körükleyen sektörleri finanse eden bankacılık olmak üzere markaların hedef kitlelerine ‘ders verir nitelikteki’ söylemlerden uzaklaşarak kendi arkalarında doğrudan ya da dolaylı olarak bıraktıkları karbon ayak iziyle yüzleşmeleri daha etik ve iletişim kampanyaları açısından da samimi olacak.

Bu hafta karbon ayak izi hesaplama aracını tanıttığı bir video yayınlayan Garanti BBVA, bu anlamda oldukça tepki çekti. Kimileri tarafından yeni bir fişleme aracı olarak yorumlanan girişim, iklim değişikliğinde tüm sorumluluğu bireye yükleyen yaklaşımından dolayı da hayli eleştirildi. Oysa bankanın hissedarlarından BBVA 2016-2021 yılları arasında fosil yakıtlar için 22 milyar dolar tutarında finansman sağladı. Fosil Bankalar adlı bu web sitesi üzerinden fosil yakıtları finanse eden diğer bankaları görerek samimiyetlerini test edebilirsiniz.

Görseller: Instagram, Youtube