Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Amazon Alexa’dan Önce Hayat Nasıldı?

Amazon Alexa’dan Önce Hayat Nasıldı?

Amazon'un Super Bowl arasında yayınlanacak reklam filmi Alexa olmasaydı rutin işler nasıl halledilirdi sorusuna cevap veriyor.

Amazon’un sesli asistanı Alexa’nın yapabildikleri herkesin malumu. Müzik çalmak, hava durumu hakkında bilgi almak veya takvimdeki etkinlikleri hatırlatmaktan daha fazlasını gerçekleştiren asistan gün geçtikçe kendini de geliştiriyor. Web Summit 2019’da konuşan Amazon Alexa’nın başkan yardımcısı ve baş bilim uzmanı Rohit Prasad Alexa’nın son beş yıldaki gelişim sürecini anlatırken gelecekte neler olacağı konusunda da ufak ipuçları vermişti. Peki Alexa hiç hayatımızda olmasa nasıl olurdu. Amazon, Super Bowl arasında yayınlanacak reklam filminde bu sorunun cevabını geçmiş yıllara götürerek veriyor.

Eskiden Alexa yerine rutin işleri yapan kimdi?

Droga5 tarafından hazırlanan filmde ABD’li komedyen Ellen DeGeneres ve ABD’li model Portia de Rossi çifti yer alıyor. Amazon’un sesli asistanı Alexa’dan önce insanların rutin görevlerini nasıl yerine getirdiği sorusundan yola çıkılıyor. DeGeneres evden çıkmadan önce Alexa’ya termostatı kapatmasın söylüyor ve ardından yüksek sesle düşünüyor. Acaba insanlar Alexa’dan bu işleri nasıl hallediyordu?

Film bu noktada zamanda yolculuk yapıp oldukça eski tarihlere gidiyor. Farklı dönemlerdeki Alessa, Alex, Al, Alexine ve Alexa’ya benzer diğer isme sahip yardımcıların veya asistanların belirli sıradan işlerle nasıl başa çıktığı gösteriliyor. 90 saniyelik reklam filminde ilk olarak Victoria dönemindeki İngiltere’ye gidiliyor. Ev sahibi yardımcısına sıcaklığı düşürmesini talep edince Alessa isimli yardımcı şömineden bir parça yana odunu alıp pencereden dışarı atıyor. Evdekiler bu durumu gayet normal karşılayıp işlerine devam ediyor.

Tarihteki önemli olaylara göndermeler

Bir başka senaryoda soytarıdan şaka yapmasını talep eden kraliçe ve diğerinde Alex isimli gazeteci çocuktan günün haberlerini söylemesini talep eden adam bulunuyor. Gazeteci çocuk ise “Önemli değil. Nasıl olsa hepsi sahte.” diyor. Bu kısım muhtemelen Alexa’nın güvenilir bilgilere ulaşmak için alternatif bir kaynak olduğunu göstermek amacı ile eklenmiş.

Tarihteki bir diğer olayda Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te gösterilen eski ABD Başkanı Richard Nixon var. Nixon ilerleyen süreçte kendisini istifaya sürükleyecek ses kayıtlarını silmesi için asistanına talimat veriyor. Ancak asistan Alesha kamaraya bakıp silmediğini söylüyor.

Reklam, tüm bu senaryolarda yer alan kişilerin işlerini artık Alexa’nın yapabildiği de göstermiş oluyor. Şakalar söylemek, müzik çalmak, ilginç bilgiler vermek, arkadaşlara mesaj göndermek veya haberleri dinlemek gibi işler sesli asistan üzerinden yapılıyor olsa bile güvenlik sebeplerinden dolayı insanlar hala biraz mesafeli yaklaşıyor. Sesli asistandan bir şaka dinlemek veya ilginç bilgiler almak yerine bireyler ile iletişim sağlamak hala insanların önceliği gibi duruyor.

Super Bowl reklam arasında gösterimde olacak #BeforeAlexa etiketli 90 saniyelik kampanyanın farklı hikayeler ile desteklenmiş 15 saniyelik versiyonlarını ve 7 saniyelik fragman gösterimlerini aşağıdan izleyebilirsiniz.

Künye

Müşteri: Amazon
Ajans: Droga5 – London

Görsel: YouTube