Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2.000’den Fazla 3B Hayvan ve Bitki Modeli İnternete Açıldı

2.000’den Fazla 3B Hayvan ve Bitki Modeli İnternete Açıldı

Kyushu Üniversitesi, biyo-fotogrametri tekniğini kullanarak 2.000'i aşkın 3B hayvan ve bitki modelinin bulunduğu herkese açık bir dijital arşiv oluşturdu.

Kyushu Üniversitesi araştırmacılarından Yuichi Kano, bitkileri ve hayvanları 3B olarak taramak ve bunları son derece ayrıntılı 3B modeller halinde yeniden yapılandırmak için yeni bir teknik geliştirdi. Bugüne kadar bu teknikle elde edilen 2.000’den fazla model internete açıldı.

Kyushu Üniversitesi, Sürdürülebilir Bir Toplum için Karar Bilimi Lisansüstü Eğitim ve Araştırma Eğitimi Programı doçenti Yuichi Kano, MRI taraması ve CT gibi yöntemlerle canlılara ilişkin tüm hayati bilgilerin toplanamadığını; bu nedenle bir canlının yüksek kaliteli 3B görüntüsünü tarayabilmenin ve oluşturabilmenin bir yolu olarak biyo-fotogrametriyi geliştirdiklerini açıklamış.

3B modellerin tamamı ücretsiz olarak kullanıma açık

Fotogrametri günümüzde, manzaralardan heykellere kadar birçok şeyi taramak ve dijital 3B modeller oluşturmak için yaygın olarak kullanılıyor. Bu yöntemle yapılan yaratıcı işlere şuradan göz atabilirsiniz.

Kano; böcekler, bitkiler ve hatta mantarlar dahil olmak üzere çeşitli canlıların 3B modelleri üzerinde çalışmış. Şu sıralar balık ve amfibiler gibi suda yaşayan hayvanlara odaklanıyor. Bugüne kadar CC BY 4.0 lisansı kapsamında tamamı ücretsiz olarak kullanılabilen 2.000’i aşkın model elde etmiş.

Kano bu arşivin taksonomi (sınıflandırma bilimi), morfoloji (anlıların yapı ve biçimini inceleyen ve özel fiziksel özelliklerini araştıran bilim dalı) ve ekoloji gibi çeşitli alanlarda kullanılabileceğini düşünüyor. “Kamuya açıktır, dolayısıyla onu eğitimde kullanabilir, hatta bir VR makinesine takarak bu organizmaları keşfedebilirsiniz.” diyor.

Benim haberi yazarken aklıma takılan tek şey bu canlılara sırf 3B modellerini elde etmek için zarar verilip verilmediği oldu. Dilerim Kano, yaşayan hayvanlarla çekim yapabiliyordur veya bu mümkün değilse zaten hayatını kaybetmiş canlılarla çalışmıştır.

Kano’nun bizzat yayınladığı dijital arşive şuradan erişebilirsiniz.

Ücretsiz olarak internete açılan diğer dijital arşiv haberlerimize buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Yuichi Kano