Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
18.000 Sanat Eserine Ait 3B Baskı Dökümanları İnternete Açıldı

18.000 Sanat Eserine Ait 3B Baskı Dökümanları İnternete Açıldı

Scan The World, dünyaca ünlü eserlere ait 3B baskı dosyalarını içeren dijital arşivini internete açtı.

Dünya hala salgının gölgesinde yaşıyor ve bunun da etkisiyle internete açılan kültür ve sanat eserlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve bağımsız kurumlar birer birer koleksiyonlarını ücretsiz olarak internete açtığını duyuruyor. 3B taranmış nesneler de bu demokratik hareketinin bir parçası. Scan the World de bu harekete katılarak 18.000 parçalık koleksiyonunu internete açan kurumlardan biri oldu.

Bu eserleri herkes 3B olarak basabilir

Scan The World, 3B tarama teknolojisini kullanarak dünyanın dört bir yanından heykel, anıt gibi parçaların dijital arşivini oluşturan bir girişim. Sanat tarihinin en ikonik eserleri arşivlerinde yer alıyor. Hatta dünyanın dört bir yanından insanları da eserleri tarayıp projelerine katkı sağlamaya davet eden açık kaynaklı bir müze olduğunu da belirtelim.

Scan the World

Eklektik koleksiyonda; Michaelangelo’nun Davut’u, Nefertiti’nin büstü, Vaubam Kalesi’nin dördüncü kapısı gibi ikonik eserlerin yanı sıra şempanze kafatasları gibi bilim tarihine yönelik önemli parçalar yer alıyor. Tüm 3B modeller; herkes tarafından erişilebilir ve indirilebilir durumda. İsteyen herkes indirdiği modelleri 3B olarak bastırabilme hakkına sahip.

Koleksiyona, sanatçıya ve konuma göre arama yapılabilen Scan the World, binlerce yeni parçayı ekleyip daha zengin bir arşiv yaratmak için Google Arts and Culture ile işbirliği yapmış. Arşivdeki her sayfa; boyutlar, karmaşıklık ve yazdırma süresi gibi teknik ayrıntıların yanı sıra eserin geçmişi ve konumu hakkındaki bilgileri içeriyor. Biraz aşağı kaydırdığınızda topluluk tarafından yüklenen parçaları da görebiliyorsunuz. Şu anda koleksiyonun çoğu Batı sanatına odaklı ama Hindistan ve Çin’den eserleri içeren iki kategori de mevcut.

Scan the World, 3B baskı nesneler içeren en büyük platformlardan biri olan My Mini Factory aracılığıyla arşivini açmış. 3B baskı konusunda yeniyseniz sitedeki; yeni başlayanlar için ipuçları, telefonunuzla nasıl tarama yapabileceğiniz ve ulaşılması zor alanlardaki nesneler için drone’ları nasıl kullanabileceğiniz gibi çeşitli eğitimlerden faydalanabilirsiniz.

Scan the World

Görsel: Scan The World


Bigumigu Yazarı
| GENEL