Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Optik Yanılsamalı Kağıt Sanatı İşleri

Optik Yanılsamalı Kağıt Sanatı İşleri

Parth Kothekar, M.C. Escher'in baskı çalışmalarından ilham alarak optik yanılsamalı kağıt sanatı işleri üretiyor.

Hint sanatçı Parth Kothekar kağıt sanatında adını dünyaya duyurmuş bir isim. Daha önce, kağıt kesme tekniğiyle yarattığı geleneksel Hint mimarisi illüstrasyonlarına yer vermiştik. Kothekar şu sıralar aynı teknikle yarattığı optik yanılsamalı işleriyle konuşuluyor. Tabii işin içine hâlâ mimari unsurlar da katıyor.

Bu çalışmalarda hiç yapıştırıcı ya da bant kullanılmadı

Parth Kothekar çalışmalarında sadece tek bir sayfa beyaz kağıt kullanarak oldukça karmaşık kağıt sanatı işleri yaratabiliyor. Özellikle doğadan, mimariden, sanattan ve kendi kültüründen ilham alıyor. Optik yanılsamalı işlerindeki ilham kaynağı ise Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı M.C. Escher’in ikonik baskıları.

Sanatçı, dantel ve benzeri dekoratif detaylara odaklanan önceki çalışmalarından farklı olarak bu projede bir malzeme olarak kağıdın potansiyelini araştırıyor. Gözü yanıltan kompozisyonlar üretmek için perspektiften ve tekrar eden kalıplardan yararlanıyor. Escher’in sanatında olduğu gibi, izleyicilerin kendilerini kaptırabileceği ya da içinde kaybolabileceği kompozisyonların peşine düşüyor.

Kothekar çalışmalarının her birini, yapıştırıcı veya bant gibi malzemelere ihtiyaç duymadan üretmeyi başarıyor. Bunları kullanmak yerine kağıdı, dışarıdan görünmeyen delikler yardımıyla tutturuyor. Bunu yapabilmek için de çok titiz bir planlama yapması gerekiyor.

Kothekar’ın diğer eserlerine Etsy mağazası, Behance profili ve Instagram’ı üzerinden göz atabilirsiniz.

Görsel: Instagram