Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nendo Tasarımlarıyla Escher’in Eserlerine Eşlik Ediyor

Nendo Tasarımlarıyla Escher’in Eserlerine Eşlik Ediyor

Nendo, National Gallery of Victoria’da açılan Between Two Worlds adlı sergide, Hollandalı grafik sanatçısı MC Escher'ın eserlerine eşlik eden tasarımlarıyla boy gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta Escher tutkunlarına, sanatçının imkansız mimarilerinden esinlenerek iç mekanı yeniden tasarlanan The Other Place’i tanıtmıştık. Çalışmalarını yakın takipte olduğumuz Japon tasarım stüdyosu Nendo da Avustralya’da düzenlenen Between Two Worlds adlı sergide Escher’in yapıtlarına eşlik ediyor. Sergi, 7 Nisan’a kadar Escher ve Nendo hayranlarıyla buluşmaya devam edecek.

Between Two Worlds, Escher’e ait 157 eseri izleyiciyle buluşturuyor

Oki Sato’nun stüdyosu Nendo, Victoria Ulusal Galerisi’nde (Melbourne) açılanı sergide, Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı MC Escher’ın imkansız geometrileriyle uyumlu alanlar yarattı. Günümüzde sanatçının çalışmalarını içeren en geniş koleksiyon Lahey’deki Gemeentemuseum’da yer alıyor. Sergide de bu koleksiyondan seçilmiş 157 baskı ve çizime yer verilmiş. Çalışmalar, Escher’in 1916-1969 yılları arasında yaptığı çizimler. Nendo ise sergi için sanatçının geometri ve uzay temasıyla oynadığı mimari çizimlerini selamlayan monokrom tasarımlar yaptı. Nendo, basit bir ev motifini tasarımlarının temeli olarak aldı ve bu motifi formu farklı boyutlara ve ölçeklere uyarladı. Ev, alanı temsil eden bir sembol olduğu için seçildi.

Sergide Nendo tarafından tasarlanmış 8 farklı alan alan yer alıyor

Between Two Worlds, kronolojiden ziyade Escher’in işlerini açıklayan belirli temalara göre düzenlenmiş 8 alandan oluşuyor. Nendo’da bu 8 alan için farklı tasarımlar yapmış. Sergi ziyaretçiyi, zemine yansıtılan bir animasyon eşliğinde 17 metrelik bir koridorda karşılıyor. Burada birbirine bitiştirilmiş evlerden oluşan uzun beyaz bir bank, ziyaretçilerin Escher’in erken dönem çalışmalarına bakabileceği bir oturma alanı sunuyor. Bunu takip eden galeri ise yansımalar ve kırılmalar temasıyla Escher’in 1946 tarihli Eye gibi işlerini referans alıyor. Bu galerinin ilerisinde üç metrelik bir merdiven, ziyaretçilere dört sıra ev yerleştirmelerinden oluşan 6×60 metrelik bir başka alanı kuş bakışı olarak görmeyi sağlıyor. Bir sonraki alanda ise Escher eserleri tutan siyah metal boruların süzüldüğü görülüyor. Bu siyah borular da belli bir açıdan bakıldığında, bir evin ana hatlarını oluşturuyorlar. Bu alan Escher’in aşırı perspektifleri ve optik yanılsamaları araştıran çalışmalarına adanmış. İnce bir metal tabakadan yapılmış 3 boyutlu ev modeli, geometrik güzellik fikrini keşfetmek için yansıtılan bir animasyona zemin oluşturuyor.

Daha ileride, dairesel bir galerinin ortasında büyük bir avize asılı duruyor. Bu avize, 55.000’den fazla küçük siyah-beyaz evden oluşuyor. Bu avizenin yakınında ise yansımalar ve geometrik formlar ile ilgili 17 adet Escher eseri sergileniyor. Nendo ayrıca siyah bir odada yılan gibi kıvrılan beyaz bir yol tasarlamış. Yolun kenarları yüksek olduğu için ziyaretçi bu yolu izlerken içine gömülmüş gibi görünüyor. Bu yılan yol da Escher’in 1969 tarihli Snakes eserine atıfta bulunuyor.

Görsel: dezeen