Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
UCLA Vintage Çocuk Kitapları Arşivini Ücretsiz Yayınladı

UCLA Vintage Çocuk Kitapları Arşivini Ücretsiz Yayınladı

UCLA, 1800'den fazla vintage çocuk kitabını barındıran koleksiyonunu internette kitapseverlere açtı.

Çocuk kitapları hayranıysanız, saatlerinizi UCLA Çocuk Kitapları Koleksiyonu‘nda harcamaya hazırlanın! 1800’den fazla çocuk hikayesi, şiiri ve eğitim kitapları içeren dijital arşiv, kısacası 1728 ve 1999 tarihleri arasını kapsıyor. Uyuyan Güzel, Külkedisi, Huckleberry Finn’in Maceraları gibi her yaştan insanı çocukluğuna yolculuğa çıkaracak masallar bu koleksiyonda mevcut.

Nesillerden Nesile, Şimdi İnternette

Çocuk kitapları 17. yüzyılda henüz var olmamıştı. Bunun yerine, daha genç olan kuşaklar için o dönem mevcut olan kitaplar, eğlendirmekten ziyade sadece eğitim amaçlı oluyordu. Bunlar dil bilgisi metinleri ve davranışsal yönerge kitaplarıydı. UCLA, 18. yüzyılın ortalarına kadar eğlenerek öğrenmenin daha kalıcı olduğunu kabul etmiyordu. Sadece UCLA değil tabii, kimse bunu farkında değildi. Fakat zaman ilerledikçe yeni pazarlar, yazarların, illüstratörlerin ve yeni yayıncıların bir araya gelerek çocuk kitapları üretmek için birlikte çalışmasına izin verdi. Bunlardan bazıları bugün hala birçok insanın bildiği ve sevdiği bir hikayelerdir.

Sanayi Devrimi’yle birlikte, yenilikçi baskı tekniklerinden dolayı, daha önceleri “küçük orman şeklinde kesilmiş vinyetlerden oluşan” illüstrasyonlar gelişmeye başladı. Yeni baskı ve üretim teknikleri, sanat ve zanaate fiziksel olarak daha fazla özgürlük sağladı. Bu özgürlükse daha fazla erişim getirdi hikayecilere. Ressamlar bir süre daha kitaplara anonim olarak çizim yaptı, çizimlerini sadece kitapların kapaklarına uyarladı. Kitapların sadece yazı olmasıysa okuyanların daha fazla hayal gücü kullanmasına sebebiyet verdi.

UCLA’in vintage çocuk kitapları koleksiyonu, her ne kadar birçoğu çağımızdan geri kalmış olsa da şu dönemde, her yaştan insan için önemli bir nostalji. Çocukluluğumuzda bize okunan, bir yerlerde gördüğümüz ya da bizlere daha ötesini düşündüren bu hikayeleri bir arada bulmak çok keyifli. The National Gallery of Art‘ın bünyesindeki sanat eserlerini açması kadar önemli bu da.

Görsel: UCLA Children’s Book Collection