Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
New York Halk Kütüphanesi 870.000 Tarihi Kitabı ve Fotoğrafı İnternete Açtı

New York Halk Kütüphanesi 870.000 Tarihi Kitabı ve Fotoğrafı İnternete Açtı

New York Halk Kütüphanesi'nin 870.000'i aşkın parçadan oluşan koleksiyonunda, Türkiye'den ve dünyadan görüntülere ücretsiz olarak erişmek ve bunları indirmek mümkün.

İnternet yaşamımıza girmeden New York Halk Kütüphanesi, dünyadaki en büyük bilgi depolarından biri olarak kabul ediliyordu. Kütüphane, kitaplarını dijital olarak kiralamaya uygun hale getirerek zaman ayak uydurmayı da bildi. Tarihi arşivlerini tüm dünyaya ücretsiz olarak açarak ise devasa bir adım attı. Bu arşiv 870.000’in üzerinde kitap, belge ve fotoğraftan oluşuyor. Arşivde, Türkiye tarihi de dahil tüm dünya hakkında da parçalara erişmek ve ücretsiz olarak bunları indirmek mümkün.

Görüntülerin sanatsal baskıları sipariş edilebiliyor

Arşiv inanılmaz derecede geniş ve her gün de genişlemeye devam ediyor. Moda tasarımcılarının çizimleri, bilimsel ve tıbbi illüstrasyonlar yaratıcı bünyeler için önemli kaynaklar. Çocuk kitapları, klasik müzik dökümanları, Avrupa sanatı, Da Vinci’nin eserleri ve hatta boyama kitapları koleksiyonları da arşivin önemli parçalarından. Arşivden bir parçayı evinize getirmek isterseniz art print butonunu kullanarak görüntünün sanatsal baskısını sipariş edebiliyorsunuz.

Yaptığım aramalarda özellikle minyatür sanatı açısından da zengin bir arşiv olduğunu fark ettim. Cumhuriyet dönemine dair az sayıda sonuca ulaşabilirken Osmanlı döneminden çok fazla dökümanın arşive dahil olduğunu gözlemledim. Yine tasarım, karikatür ve mimari açısından da antika niteliğinde parçalarla karşılaşabiliyorsunuz.

Alexander Hamilton gibi tarihi isimlerin kişisel makalelerini, LGBTQ hareketinin kayıtlarını, Boradway şovlarının kayıtlarını, siyasi tarihten posterleri, antika haritaları ve hükümet fotoğraflarını içeren koleksiyonlar da mevcut. Özellikle New York ile ilgili koleksiyonlar çok fazla. Örneğin mahalle fotoğraflarını, sokakların 19. yüzyıldan kalma görüntülerini, apartman incelemelerini ve Lewis Hine’ın işçi sınıfını ve New York’u değişimini gösteren belgesel çekimlerini bulmak mümkün.

Arşive buradan erişebilirsiniz.

Daha önce yer verdiğimiz dijital arşiv haberlerine ise şuradan göz atabilirsiniz.

Görsellerin üzerini tıklayarak, arşivde bulundukları adresi ziyaret edebilir, detaylı bilgiye erişebilirsiniz. 

Görsel: New York Halk Kütüphanesi
Manşet görseli düzenlenmiştir.


Bigumigu Yazarı
| GENEL