Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lima’da Görme Engelliler İçin Dokunsal Kaldırımlar Yapılıyor

Lima’da Görme Engelliler İçin Dokunsal Kaldırımlar Yapılıyor

Lima'da hayata geçirilen ve Peru genelinde genişlemesi hedeflenen “SightWalks” projesi, görme engellilerin kent yaşamında daha bağımsız olmasını sağlıyor.

Peru’nun başkenti Lima’nın kaldırımları, kapsayıcılık yolunda atılan devasa bir adımla yenilikçi bir görünüm kazanmaya başladı Çimento üreticisi Cemento Sol, Miraflores Belediyesi ve reklam ajansı Circus Grey Peru‘nun ortak çalışması olan “SightWalks” projesi, görme engellilerin şehirde bağımsız bir şekilde gezinmelerinin önünü açıyor. Adını, kaldırım (sidewalks) ve görme (sight) sözcüklerinin bileşiminden alan proje, görme engellilerin gözü olmayı hedefleyen kaldırım karolarından oluşuyor.

Cemento Sol, bu proje aracılığıya hizmet etmeyi amaçladığı görme engelli toplulukla birlikte oluşturulan basit ama etkili bir sistem olan dokunsal fayansları tanıtıyor. Farklı işaretler içeren bu dokunsal fayanslar; bireylerin yemek mekanları, finans kurumları ve sağlık tesisleri gibi yakınlardaki tesisleri tanımlamasına ve bulmasına olanak tanıyor. Kullanıcılar bu işaretleri dokunarak yorumlayabiliyor, bastonlarını kullanarak çizgileri sayabiliyor ve kentsel arazide gezinebilliyorlar. Örneğin restoranlar tek bir çizgiyle ifade ediliyor, bankalar iki, marketler ise 3.

Görme bozukluğu, Peru’daki en yaygın engellerden biri. Tarihsel olarak kentsel peyzajın etkilenenlerin ihtiyaçlarını karşılamak içinse şimdiye kadar çok az şey sunulmuş. SightWalks, şehrin altyapısına daha fazla işlevsellik ve hassasiyet aşılayarak bu anlatıyı değiştiriyor. Mekanın kullanılma ve paylaşılma biçimini yeniden tasarlayarak herkesin şehirde bağımsız ve kolay bir şekilde hareket etmesini sağlıyor.

Dünya genelinde tüm şehirler bu evrensel projeyi kopyalamaya davet ediliyor

Lima’nın bir ilçesi olan Miraflores, Belediye Başkanı Carlos Canales’in rehberliğinde, Peru genelinde kapsayıcılık için bir standart belirlemeyi hedefleyerek bu değişime öncülük ediyor. Toplumsal işbirliği ve uzman görüşüne dayanan proje için bölgede yaşayan 500.000 görme engelliden alınan geri bildirimlerle ilerlenmiş. Proje endüstriyel tasarımcıların ve mühendislerın birlikte iki yıllık titiz bir geliştirme ve yaratma yolculuğu sonucunda hayata geçirilmiş.

Miraflores’in önemli noktalarında (75.000 metrekarenin üzerinde bir alanda) halihazırda bu dokunsal dönüşüm hayata geçirilmiş durumda. Proje Lima genelinde genişlemek ve potansiyel olarak dünya çapındaki diğer şehirlere ilham vermek için sağlam bir temel olarak görülüyor.

2023’te, görme engelli bireyleri, ailelerini ve ilgili toplulukları dokunsal parçaları nasıl yorumlayacakları konusunda eğitmek için bir dizi eğitim oturumu başlatılmış. Bu, uygulamanın başarısını ve uzun ömürlülüğünü sağlamak için çok önemli bir adım olmuş.

Cemento Sol ayrıca dokunsal fayansların tasarımını ve patentini açık kaynak haline getirmek ve internet sitesinde kullanıma sunmak gibi takdire şayan bir adım atmış. Dünya çapındaki şehirleri bu evrensel çözümü kendi benzersiz manzaralarına kopyalamaya ve uyarlamaya davet etmiş.

Görsel: Vimeo