Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Letterform Archive Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Letterform Archive Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Yazı, tipografi, baskı ve grafik tasarım tarihinden parçaları içeren müze ve özel koleksiyon kütüphanesi Letterform Archive, tüm dünyanın erişimine açıldı.

Müzeler, sanat galerileri ve kütüphaneler son yıllarda önemli sanat ve kültür miraslarını birer birer internet üzerinden dünyaya açıyor. Biz de bunlardan dijital arşiv dosyası altında sizleri haberdar ediyoruz. Pandemiyle beraber buna benzer internetten erişim ve sanat tur haberlerinin sıklaşması da şaşırtıcı değil. Örneğin en son Hastings Contemporary, uzaktan sanat müzesi turlarını daha gerçeğe yakın bir deneyim haline getirmek için telepresence robotlarını kullanmaya başlamıştı. Sıradaki heyecan verici haber ise Letterform Archive kütüphanesinin tüm dünyaya açılmış olması.

Letterform Archive kütüphanesindeki 10.000’i aşkın parça dijitale taşındı

Kaliforniya’nın San Francisco şehrinde yer alan Letterform Archive; yazı, tipografi, baskı ve grafik tasarım tarihi ile ilgili materyal toplamaya adanmış kar amacı gütmeyen bir müze ve özel koleksiyon kütüphanesi. Kütüphanede 4.000 yıllık çivi yazısı kil tableti, Gutenberg İncilinden bir sayfa, Apple Computers’ın stil kılavuzları, 60’lı yılların saykodelik posterleri ve 80’lerin düşük pikselli dijital tasarımları gibi parçalar yer alıyor. Dijital arşiv şimdilik kütüphanedeki 60.000 parçanın sadece küçük bir kısmını kapsıyor. Arşivde; tipografi, grafik tasarım ve yazılı iletişim tarihinin ayrılmaz bir parçası olan yaklaşık 1.500 nesne ve 9.000 görsel içeriyor. Bu alanda çalışan daha fazla yaratıcı insana ulaşması ve ilham kaynağı olması hedefleniyor. Her biri fiziksel bir sergi alanında bile görülemeyecek açılardan yakınlaştırılabiliyor ve detaylı olarak incelenebiliyor.

Bu eşsiz tipografik eser koleksiyonunun dijitale taşınmasının ardında dört yıllık bir emek söz konusu. 2014’de Letterform Archive’in açılmasından bu yana koleksiyonun dijitalleştirilmesi hedefleniyordu. 2018’de beta olarak hizmete giren dijital arşiv önceden yalnızca üyelere açıktı. Salgın zamanı herkese açılarak mükemmel bir zamanlamayla tüm dünyanın hizmetine girmiş oldu.

Görsel: Letterform Archive