Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Robotlarla Uzaktan Sanat Galerisi Gezmek

Robotlarla Uzaktan Sanat Galerisi Gezmek

Hastings Contemporary, uzaktan sanat müzesi turlarını daha gerçeğe yakın bir deneyim haline getirmek için telebulunuş (telepresence) robotlarını kullanmaya başladı.

COVID-19 salgınıyla birlikte müzelerin ve sanat galerilerinin sanal turları ve online koleksiyonları önem kazandı. Son birkaç yıldır, dijital arşiv dosyası altında derlediğimiz online koleksiyonlara da mutlaka göz atmanızı öneririm. Pandeminin ne zaman biteceği konusundaki belirsizlik devam ederken sanat tutkunlarını tatmin edecek başka çözümler de geliştiriliyor. Hastings Contemporary tarafında geliştirilen robotlarla sanat turu sistemi, en göze çarpan yeniliklerden biri.

İngiltere’de yer alan çağdaş sanat müzesi Hastings Contemporary, uzaktan kişiselleştirilmiş galeri turları için telebulunuş (telepresence) robotlarını kullanmaya başladı. Canlı gerçekleşen ve kullanıcının kendi inisiyatifiyle ilerleyen tur sayesinde, 360 ​​derecelik kameralarla çekilen fotoğrafları kullanan diğer sanal müze deneyimlerine göre fiziksel deneyime yakın bir deneyim sunuluyor. Turlarda salgın nedeniyle en savunmasız ve risk altında olan gruplara öncelik verilecek.

Engelli bireyler için geliştirilmiş olan sistem bu defa herkesin hizmetinde

Telebulunuş robotları genellikle engelli bireyler ve kronik bir hastalık nedeniyle evden çıkamayanlar için kullanılıyordu. Bu nedenle Hastings Contemporary, bu sistemi konunun uzmanı olan bir kurumla iş birliği yaparak kurdu. Bu kurum, engelli bireyler için deneyimleme, ifade etme ve sergileme yöntemlerini araştıran D4D Project. Proje için iş birliği yapılan diğer kurumlar ise Accentuate UK ve Batı İngiltere Üniversitesi çatısı altındaki Bristol Robotics Lab oldu.

Turlarda, Bristol Robotics Lab tarafından geliştirilen Double video konferans robotu kullanılıyor. Kullanıcılar eserleri istedikleri kadar inceleyebiliyor ve kamerayla eserlere zoom yapabiliyor. 

Galeri direktörü Liz Gilmore, basın bülteninde yeni sistemle ne yapmak istediklerini şöyle açıklamış: “Herkes sanatı duvarlar veya engeller olmadan deneyimleme şansına sahip olabilir ve olmalıdır. Biz de daha esnek ve kapsayıcı bir geleceğe liderlik eden bağımsız galeriler topluluğunda yerimizi almayı umuyoruz.”

Görsel: Vimeo