Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2020 Dünya Basın Fotoğrafları Kazananları Belli Oldu

2020 Dünya Basın Fotoğrafları Kazananları Belli Oldu

Bu yıl 63. kez düzenlenen World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafları) yarışmasının 10 farklı kategoride kazananları açıklandı.

Dünya Basın Fotoğrafları Vakfı (World Press Photo) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışmanın kazananları belli oldu. 1955 yılından bu yana düzenlenen yarışmanın ödül töreni bu yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle gerçekleşmedi.

Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü kazanan fotoğrafın hikayesi

125 ülkeden 4 binin üzerinde fotoğrafçının 70 binin üzerinde fotoğraf ile katıldığı yarışmada 17 jüri üyesi değerlendirmeleri gerçekleştirdi. Bu yıl Dünya Basın Fotoğrafı ödülünü kazanan Yasuyoshi Chiba oldu. Foto muhabiri Sudan’ın başkenti Hartum’da çektiği fotoğraf ile ödüle ulaştı. Hükümet karşıtı protestolar sırasında cep telefonu ışıkları altında şiir okuyan bir genci gösteren Straight Voice (Düz Ses) isimli fotoğraf ödülü getirdi. Yasuyoshi Chiba, 19 Haziran 2019 tarihli fotoğrafın göstericilerin tutkusunu yansıttığını ifade ediyor.

Sudan’daki protestolar Aralık 2018’de başlamış ve kısa sürede ülke geneline yayılmıştı. Protestocular 30 yıldır ülkeyi yöneten diktatör Ömer el Beşir’in yönetiminin sona ermesini talep ediyordu. Hükümet güçlerinin silahsız protestoculara ateş açması ve öldürmesi sonucu eylemler büyümüştü.

Sabiha Çimen’in projesi ikincilik kazandı

Yılın Basın Fotoğrafı Hikayesi ödülünü Romain Laurendeau kazandı. Laurendeau, Kho, the Genesis of a Revolt’ (Kho, Bir İsyanın Doğuşu) isimli serisi ile ödüle layık görüldü. Sabiha Çimen’in Kız Kuran Kursu öğrencilerinin hayatına odaklandığı projesi ise Uzun Süreli Projeler dalında ikincilik ödülünü kazandı. 2020 Dünya Basın Fotoğrafları yarışmasında 1. olan eserleri aşağıdan inceleyebilir ve dereceye giren işlerin hepsine buradan ulaşabilirsiniz.

Yılın Basın Fotoğrafı
Yasuyoshi Chiba
Straight Voice


Yılın Basın Fotoğrafı Hikayesi
Romain Laurendeau
Kho, the Genesis of a Revolt


Modern Sorunlar
Nikita Teryoshin
Nothing Personal – the Back Office of War


Çevre
Esther Horvath
Polar Bear and her Cub


Haberler
Yasuyoshi Chiba
Straight Voice


Doğa
Alain Schroeder
Final Farewell


Uzun Dönem Projeler
Romain Laurendeau
Kho, the Genesis of a Revolt


Portre
Tomek Kaczor
Awakening


Spor
Mark Blinch
Kawhi Leonard’s Game 7 Buzzer Beater


Spot News
Farouk Batiche
Clash with the Police During an Anti-Government Demonstration

Görsel: World Press Photo