Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Getty Müzesi Sanat Eserlerini Evinizdeki Eşyalarla Yeniden Canlandırmaya Çağırıyor

Getty Müzesi Sanat Eserlerini Evinizdeki Eşyalarla Yeniden Canlandırmaya Çağırıyor

Getty Müzesi 25 Mart'ta yaptığı çağrıyla, herkesi sanat eserlerini evdeki eşyalarla yeniden canlandırmaya davet etti.

COVID-19 salgınıyla birlikte pek çok insan, ruh sağlığını korumak adına evde egzersiz yapmaya ve yaratıcılığını ortaya koyabileceği kültür-sanat çalışmalarına odaklandı. Evdeki yaşama uyum sağlamak için bunlar hayat kurtaran faaliyetler oldu. Salgın nedeniyle kapalı olan müzeler de bu dönemde sanat tutkunlarına moral verecek çok incelikli girişimlerde bulundu. Çoğu müze dijital ortamda kapılarını tüm dünyanın erişimine ücretsiz olarak açtı. Dünyanın dört bir yanındaki müzeler, Twitter üzerinden birbirlerine sanat tarihinden çiçekler yollayarak hayatımıza renk kattı. Getty Müzesi ise işi bir adım daha ileri götürerek, izleyiciden aksiyon beklediği bir çağrıda bulundu.

Getty Müzesi, Hollanda’da başlatılan bir karantina projesinden ilham aldı

1953’te Los Angeles’ta kurulan J. Paul Getty Müzesi, yılda yaklaşık 1,3 milyon ziyaretçi ile ABD’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Ortaçağ’dan günümüze Batı sanatı eserlerini içeren koleksiyonuyla biliniyor. 25 Mart’ta Müze, karantinada sıkılan ve evdeki imkanlarla yaratıcılığın sınırlarını zorlamak isteyenlere sosyal medya üzerinden bir çağrıda bulundu. Bu çağrıda katılımcıların Getty’nin çevrim içi koleksiyonundan istediği eseri seçmesini; evindeki üç eşya ve/veya insanı bu eseri yeniden canlandıracak şekilde kullanmasını istedi. Ortaya çıkan yeniden canlandırmanın ise Getty’yi etiketleyerek ve #betweenartandquarantine ile #tussenkunstenquarataine etiketlerini kullanarak paylaşılması gerekiyor. Böylece Getty de ortaya çıkan işlerden haberdar olup değerlendirebiliyor. Bu canlandırmaların bir kısmını kendi sosyal medya hesaplarında yeniden paylaşabiliyor.

Getty’nin Hollanda’da ortaya çıkan bir karantina projesi olan Tussen Kunst & Quarantaine’den ilham aldığını da belirteyim. Aslında ilham almanın da ötesinde bu projenin sınırlarını genişletmiş. Kendi kitlesinin de #tussenkunstenquarataine etiketini kullanmasını sağlayarak bu projeye referans vermeye devam ediyor.

Katılım yoğunluğu kadar ortaya çıkan kadar esprili ve samimi işler de engellerin ve sınırlamaların yaratıcılığı nasıl da tetikleyebileceğini gösteriyor.

View this post on Instagram

We challenged you to dig into Getty's online collections and re-create artworks with objects at home, inspired by the Instagram account @tussenkunstenquarantaine aka "Between Art and Quarantine," and boy did you deliver. Swipe to see just a few of the thousands of genius re-creations. Some tips for you if you haven't taken on the challenge yet: . 1️⃣ Enlist a pet: Get your dogs, cats, bunnies, and even ferrets into the mix. 2️⃣ Make a face, strike a pose: If you’re interested in re-creating a portrait or group scene, pay attention to the facial expressions—they really make it. 3️⃣ Pay attention to lighting: Try to imagine where the light in the artwork is coming from, and orient your composition so a window or lamp is casting similar light onto the scene. 4️⃣ Think abstractly: If you’re having trouble re-creating an artwork’s appearance, try focusing on shapes over colors. 5️⃣ Make it snackable: Edible art counts too. Photograph it, then eat it! . Tag us @gettymuseum and share your creation with the world using #betweenartandquarantine and #tussenkunstenquarataine. Keep them coming, creative geniuses. ?

A post shared by Getty (@gettymuseum) on

Görsel: Getty Müzesi