Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müzeler Birbirlerine Sanat Tarihinden Çiçekler Göndererek Salgında Moral Veriyor

Müzeler Birbirlerine Sanat Tarihinden Çiçekler Göndererek Salgında Moral Veriyor

Dünyanın dört bir yanında salgın nedeniyle kapalı olan müzeler, sanat tutkunlarına ve birbirlerine #MuseumBouquet hareketiyle moral veriyor.

COVID-19 (coronavirus) salgını nedeniyle müzeler ve galeriler kapandı; konserler, seminerler ve festivaller iptal edildi. Bu tür fiziksel ortamlarda gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerinin pek çoğu dijital ortama taşındı, müzeler de dijital ortamda kapılarını dünyaya açtı. Temas gibi çevrim içi gezilebilen sergilerin ya da #EvdeÇal gibi çevrim içi konser serilerinin yanı sıra sosyal medyada aktif olarak salgınla ilgili üretim yapan sanatçıları da derlemiştik. Yine evden çıkmadan katılabileceğiniz kültür ve sanat etkinlikleri için hazırladığımız derlemeye de buradan göz atabilirsiniz. Salgın nedeniyle kapalı olan müzelerden bu karanlık döneme biraz olsun renk katan bir adım daha geldi. #MuseumBouquet adlı bu hareketle, dünyanın dört bir yanındaki müzeler birbirlerine sanat tarihinin en güzel çiçeklerini yolluyor.

Karanlık günlere çiçek katan hareket: #MuseumBouquet

Son zamanlarda Twitter’da müzeler arası bir trend halini alan #MuseumMomentofZen (müze zen anı) akımını fark edenleriniz olmuştur. Bu etiket altında müzeler ve sanat kurumları en güzel parçalarını Twitter’da paylaşarak hem birbirlerine hem de sanat tutkunlarına moral vermeye çalışıyordu. Birkaç gün önce ise müzeler #MuseumBouquet (müze buketi) etiketi altında buluşmaya başladılar. Hatta bu etiket Twitter sınırlarını aşarak Instagram’da da kendini göstermeye başladı.

Her şey, New York Tarih Derneği ile Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi’nin diğer büyük sanat kurumlarına sanal buketler göndermesiyle başladı. İlk çiçekleri alan kurum Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi ve Renwick Gallery oldu. Aldıkları çiçek, New York Tarih Derneği tarafından gönderilen ABD’li ressam Martin Johnson Heade’a ait bir baharda çiçek açmış elma dalı tablosuydu. Tabloya şu mesaj eklenmişti: “Amerikan ressam Martin Johnson Heade’nin bu elma çiçekleri ile gününüzü aydınlatmak istedik.”

Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi bu akıma hızlı bir şekilde katıldı ve Akron Sanat Müzesi’ne H. Lyman Saÿen’den bir çiçek tablosu gönderdi. Kısa bir süre içinde aralarında Metropolitan Sanat Müzesi, Guggenheim, Cooper Hewitt gibi en ünlü kurumların da bulunduğu 350’den fazla müze bu akıma dahil oldu.

Müzelerin birbirine gönderdiği bu buketlerden bir derlemeyi aşağıda görebilirsiniz. MCA Chicago’nun seçtiği Takashi Murakami  eseri “Flowers, Flowers, Flowers” ve FRONT International’ın seçtiği Yayoi Kusama’ya ait laleler benim favorim. Sizin en favori sanat buketiniz hangisi?

Görsel: Twitter