Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ormanları Dinleyebileceğiniz Platform: tree.fm

Ormanları Dinleyebileceğiniz Platform: tree.fm

tree.fm, dünya genelinde ormanlarda yapılmış ses kayıtlarını doğa tutkunlarıyla buluşturuyor.

Şehirden uzaklaşıp doğaya sığınmak her zaman mümkün olmuyor. Yolculuk için zaman ve bütçe yaratmak, fiziksel anlamda gereken enerjiyi toplayıp yollara düşmek gerekiyor. Böyle anlarda, dijital dünyanın yardımıyla çalışma masasından kalkmadan zihinsel bir kaçış yapmak; bir nebze olsun rahatlamak mümkün olabilir. Kaçılacak en güzel yerlerden biri de tree.fm olabilir.

 

tree.fm, Berlin merkezli tasarım stüdyosu New Now tarafından yaratılmış. Platform; Kerala’daki (Hindistan) tropik ormanlardan, Madagaskar’ın Dünya Mirası ilan edilen ormanlarına uzanan zengin bir ses arşivi niteliğinde. Ekvador’daki kuşların şarkılarını veya Panama’nın inanılmaz böcek cıvıltılarını bu platform üzerinden dinlemek mümkün. Arşivde, Serdar S. tarafından Atatürk Arboretumu’nda yapılmış bir kayıt da mevcut.

Chrome eklentisini indirdiğinizde tam bir radyo deneyimiyle dinleyebiliyorsunuz

Arşiv, dünyanın dört bir yanından insanların orman seslerini kaydetmesiyle yaratılmış. Tahmin edeceğiniz üzere, dinleyiciye gezegenin korunmasıyla ilgili de çağrıda bulunuyorlar: “Buradayken neden bizi hayatta tutan şeyin büyümesine yardımcı olmuyorsunuz? İklim değişikliği ve hükümetler ormanlarımızı yok ediyor. Torunlarımızın tırmanabileceği birkaç ağaç bırakalım ve gezegenimizi yeniden canlandıracak adımları atalım.”

tree.fm’i, şuradan chrome eklentisini indirerek tam bir radyo deneyimiyle dinleyebiliyorsunuz. Dinlediğiniz ormanlar rastgele/random şekilde sıralanıyor. tree.fm’i diğer ses arşivlerinden ayıran en temel özelliği de bu olsa gerek. O an dinlediğiniz ormanın, dünyanın neresinde olduğunu da gösteriyor. İsterseniz bir orman sesi bitmeden diğerine geçiş yapabiliyorsunuz. Haberi yazarken kesintisiz tree.fm dinledim ve çok beğendiğimi söylemeliyim.

Biraz araştırdığınızda tree.fm’in Sounds of the Forest isimli bir başka arşivden beslendiğini keşfediyorsunuz. Bu arşivi de birkaç yıl önce haber yapmıştık. Arşivde Türkiye’deki ormanlardan sesler de yer alıyor. Haberi aşağıda görebilirsiniz. Doğaya dair ses arşivleri ilginizi çekiyorsa şu projelere de muhtemelen bayılacaksınız:Amazon ormanlarındaki sesleri dijital heykellere dönüştüren Visual Sounds of the Amazon ve nesli tükenmekte olan kuşların seslerini elektronik müziğe dönüştüren A Guide to the Birdsong.

Ormanlardan Alınan Kayıtlar Ses Kütüphanesinde Toplanıyor

Görsel: tree.fm