Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Robotik Tekerlekli Sandalye

Robotik Tekerlekli Sandalye

Chronus Robotics'in geliştirdiği Kim-e, kullanıcıyı ayakta tutan tekerlekli sandalye konseptine konfor ve işlevsellik açısından yepyeni bir soluk getiriyor.

Birçok tekerlekli sandalye kullanıcısı için en büyük sorunlarından biri diğer insanlarla aynı göz seviyesinde olmamak. Bu hem kullanıcıların psikolojisini hem sosyal etkileşimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek, yüksekteki nesnelere erişme açısından da yaşamlarını zorlaştırabilecek bir etken. Bu nedenle son yıllarda kullanıcıyı ayakta tutan çeşitli tekerlekli sandalye tasarımlarına rastlamaya başladık. Bunların içinde fark yaratanlardan biri; yüksekliği anında değişebilen, dik durumdayken yarı-oturma sistemiyle kullanıcının konforunu koruyan  Kim-e adlı robotik sandalye.

Aşağıdaki videoda Kim-e’yi çalışırken görebilirsiniz. 

Kim-e, hem kullanıcının oturma hizasını yükseltebiliyor, hem de en dik pozisyonda bile ayakta durmaya zorlamadığı için onu yormuyor. Kullanıcı isterse saniyeler içinde oturma hizasını yükseltebiliyor; isterse de saniyeler içinde alçaltabiliyor.

Litvanyalı şirket Chronus Robotics tarafından üretilen, küçük tekerlekli, kendi kendini dengeleyen Kim-e’nin ortaya çıkışı dört yıl öncesine dayanıyor. Bu süreçte geliştirilmeye devam eden tekerlekli sandalye artık potansiyel alıcıların test sürüşlerine açık. Ancak piyasaya sürülmesi biraz daha zaman alabilecek gibi görünüyor. Fiyatı konusunda da henüz herhangi bir açıklama yapılmamış.

Varlığını unutturmak isteyen bir tekerlekli sandalye

Tekerlekli sandalyenin pek çok özelliği sezgisel üst gövde hareketleriyle kontrol edilebiliyor. Böylece kullanıcının elleri her zaman serbest kalıyor. Seviye ayarı, tek bir düğmeye basarak gerçekleştirilebiliyor.

O aslında “kendini dengeleyen bir kişisel mobilite robotu”

Kim-e’nin azami hızı 20 km/saat. Lityum pili dört saatlik şarjla 30 km’ye kadar yol alabiliyor. Standart lastikleri kullanıldığında 5 cm’ye kadar, arazi lastikleri kullanıldığında ise 7 cm’ye kadar yükseklikteki engellerin üzerinden geçebiliyor ve ayrıca 20 dereceye kadar eğimlere rahatlıkla tırmanabiliyor. Entegre bir hava amortisörü nispeten yumuşak bir sürüşün korunmasına yardımcı oluyor. Akıllı telefonla da kontrol edilebilen Kim-e; ergonomik sele, sırtlık ve bacak destekleriyle kullanıcının vücut şekline uyum sağlıyor.

Tekerlekli sandalyenin 38 kg olduğu, 40 – 90 kg ağırlığındaki kullanıcıları taşıyabildiği açıklanmış. Kullanılmadığı zamanlarda Kim-e otomobil bagajında rahat taşıma için katlanabiliyor.

Görsel: Chronus Robotics