Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Personelinin Eski Üniformalarından Üretilen Koleksiyon: VÄXELBRUK

IKEA Personelinin Eski Üniformalarından Üretilen Koleksiyon: VÄXELBRUK

IKEA, kendi personelinin eski üniformalarını çevre dostu tekniklerle geri dönüştürerek VÄXELBRUK isimli bir koleksiyon yarattı.

IKEA 2020’de Avrupa’da yeni personel kıyafetlerini piyasaya sürdüğünde, yığınla atık kıyafetle karşı karşıya kaldı. Bu yığınlar çöpe mi gidecekti? Cevap “hayır” idi ancak yeniden değerlendirilmeleri için bir çözüm bulmak gerekiyordu. IKEA, sonraki iki yıl boyunca eski kıyafetleri toplamaya devam etti ve yüzlerce palet dolusu atık kıyafet biriktirdi. Bu atık yığınları, onları ikincil hammaddelere dönüştürmeyi amaçlayan VÄXELBRUK projesinin doğmasını sağladı.

İsveççe’de değiştirilebilir kullanım anlamına gelen VÄXELBRUK; perdelerden, şallardan, minder kılıflarından ve çantalardan oluşan 16 tekstil bazlı ürünü kapsıyor. Bu parçalar, istenen kalite ve rengi elde etmek için 300 tonluk atılmış IKEA üniformalarından ileri dönüştürülmüş; kullanılmış PET şişelerin geri dönüştürülmesiyle elde edilen polyester ve benzeri diğer malzemelerle harmanlanmış. Yeni personel üniformaları arasından defolu olanlar da bu seride kullanılan malzemeler arasında.

Atık giysiler, Şubat’ta ürün olarak mağazalara geri dönecek

VÄXELBRUK ürünleri, personel kıyafetlerindeki parlak sarı ve mavi renkler yerine daha pastel tonlarda sarılardan ve mavilerden oluşuyor. Anayacağınız malzeme kökenleri akıllıca gizlenmiş. IKEA, eski üniformaları farklı endüstriyel tekstil atıklarla birleştirerek üniformaların başlangıçtaki parlak tonlarını ustaca değiştirmeyi başarmış. Markanın iş ve inovasyon dağıtım lideri Luca Clerici, uyguladıkları yöntemler için “Sarıyı daha az sarı ve maviyi daha az mavi yapmaya yardımcı oldu” yorumunu yapıyor.

IKEA, bu proje sayesinde; yoğun kaynak gerektirebilecek ve maliyetli olabilecek bir teknik olan boyamaya başvurmak zorunda kalmadan kumaş tonlarına ince ayar yapmanın kolay yollarını keşfetmiş. Farklı lifleri yaratıcı bir şekilde atık üniformalarla birleştirerek istenen renk efektlerini çevre dostu bir şekilde elde etmeye başarmış.

IKEA’nın İsveç sürdürülebilirlik müdürü Lena Julle, VÄXELBRUK’un “geri dönüşüm için çalışma yolları” geliştirmenin bir örneği olduğunu vurguluyor. Girişimin sadece israfın azaltılmasıyla ilgili olmadığını; tedarik zinciri yönetiminden ürün geliştirmeye ve tasarıma kadar çok çeşitli disiplinler arası öğrenmeyi kapsadığını ileri sürüyor. Bu bilgiler artık gelecekteki girişimlere bilgi sağlamak amacıyla şirket çapında paylaşılacak.

VÄXELBRUK Şubat 2024’te piyasaya çıktığında; eskiden personelin üzerinde taşıdığı kumaşlar Avrupa’daki mağazalardaki yerlerine geri dönüp yeni hayatlarına başlayacak.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

IKEA (@ikea)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: IKEA