Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tekerlekli Sandalyeye Dönüşebilen Yürüteç

Tekerlekli Sandalyeye Dönüşebilen Yürüteç

Steadicam’in mucidi Garret Brown, kendi yakınlarının ihtiyaçlarını gözlemleyerek "Zeen" isimli tekerlekli sandalyeye dönüşebilen yürüteci tasarladı.

Kendine kendine merdiven inip çıkabilen tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalyeyi elektrikli bisiklete dönüştüren çözümler, kullanıcıyı ayakta tutabilen tekerlekli sandalyeler, hareket sorunu yaşayanlar için tasarlanan scooter’lar ve birçok yeni nesil araç; engelli bireylerin ve ileri yaştaki insanların yaşamını kolaylaştırıyor. Bu alandaki yeniliklerin çoğalması hâlâ büyük ihtiyaç. Çünkü her yenilik, çoğunluktan farklı engellere sahip insanlar için çözüm olmaya devam ediyor. Zeen de bunlardan biri.

Kullanıcı, kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan Zeen ile ayağa kalkabiliyor

Zeen, haberin başında da söylediğim gibi Steadicam’in mucidi Garret Brown tarafından tasarlanmış. Fotoğraflarda Zeen’i kullanırken görülen beyaz saçlı erkek de kendisi. İlk kez duyanlar için bir parantez açayım; Steadicam, kameramanın ağırlıklarla dengelenmiş bir çeşit giyilebilir araçla çekim yapmasını sağlayan bir sistem. Böylece aksiyon sahnelerinin sarsıntısız, daha iyi ve daha kolay çekilmesini sağlıyor. Bu ön bilgi, tasarımcının ne kadar donanımlı olduğunu anlamak açısından önemli diye düşünüyorum.

Brown bu defa insanların sarsıntısız bir şekilde yol alabileceği Zeen’i tasarlayarak dikkatleri çekti. Tasarımcı, çevresindeki insanlardan ilham almış. Yürüteç veya tekerlekli sandalye kullanan yakınları (babası ve kendi arkadaşları) için hayatı kolaylaştırmak istemiş. Bu ikisinin tek başına yeterli olmadığı, ancak ikisinin karışımı olan hibrit bir aracın çok fayda sağlayacağı insanlar olduğunu gözlemlemiş.

Böylece, ihtiyaç halinde tekerlekli sandalyeye dönüşen bir yürüteç olan Zeen doğmuş. Cihaz, varsayılan ayarında insanların masa ve sıralarda kullanması için sandalye yüksekliğinde kalıyor. Hatta şirketin internet sitesinde yer alan bir tanırımda, bir kadının mutfağındaki tezgahına oturabilmek için sandalyesinin yüksekliğini ayarladığı görülüyor.

Sandalyede kullanıcının yükselmesine ve ayakta durma pozisyonuna gelmesine yardımcı olan için iki adet gazlı amortisör bulunuyor.

Zeen yürürken yardıma ihtiyaç duyanlar için de destek sağlıyor. Kullanıcının adım atmasına veya kayarak ilerlemesine yardımcı oluyor. Kullanıcı tekrar oturmaya hazır olduğunda gidonun üzerindeki iki kolu ve kendi ağırlığını kullanarak koltuğu geriye doğru itebiliyor.

Zeen’in ticari üretimine yeni başlanmış ve Papa Francis de dahil olmak üzere ilk müşteriler için şimdiden 100 sandalye üretilmiş. Ürünün internet sitesinde fiyatı 3.800 dolar olarak görünüyor.

Görsel: Zeen