Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Sandalyeden Tekerlekli Sandalyeye

Plastik Sandalyeden Tekerlekli Sandalyeye

Free Wheelchair Mission, gelişmekte olan ülkelerdeki tekerlekli sandalye ihtiyacına plastik sandalyeleri kullanarak çözüm sunuyor.

Kâr amacı gütmeyen insani yardım kuruluşu Free Wheelchair Mission, gelişmekte olan ülkelerde dağıttığı uygun maliyetli ve dayanıklı tekerlekli sandalyelerle adını duyurdu. STK’nın ilk modeli olan GEN_1, beyaz plastik bir sandalyenin tekerlekli sandalyeye dönüştürülmüş hali. İleri seviyede bedensel engeli olmayan kullanıcılar için yaratılan GEN_1, basit ama devrim niteliğinde bir çözüm olarak uzun süre adından söz ettirdi.

Şimdiye kadar 94 ülkede, 1,3 milyon tekerlekli sandalye ücretsiz olarak dağıtıldı

Kuruluş, birçok üçüncü dünya bölgesinde mevcut olan zorlu yaşam koşullarını göz önüne almış. O yüzden GEN_1’i engebeli arazide kullanılmak üzere tasarlamışlar. Sandalyenin, geniş bir kullanıcı yelpazesinin ihtiyacını göreceğini belirtiyorlar. Genellikle duruş açısından tekerlekli sandalyede ayarlama yapılmasına ihtiyaç duymayanlar için öneriyorlar.

ücretsiz bedava tekerlekli sandalye Free Wheelchair Mission

17,4 kg ağırlığındaki GEN_1, bacaksız beyaz plastik sandalye, siyah çelik çerçeve ve 24 inç’lik arka tekerleklerden oluşuyor. Free Wheelchair Mission’daki ekip dingil mesafesini, stabiliteyi ve güvenliği iyileştirmek için ön tarafta büyük lastik tekerlekler kullanmış. Arka tekerleklere ise bağımsız bir çelik kilitleme sistemi eklemiş. Ayrıca, küçük yaştaki kullanıcıların ve ek postüral desteğe ihtiyaç duyanların güvenliğini sağlamak için isteğe bağlı olarak 5 noktalı omuz askısı da tasarlamışlar. Son olarak, dört farklı bacak uzunluğuna uygun ayarlanabilir bir ayaklık dahil etmişler. Kullanıcılar bu ayaklığı ileri veya geri çekerek kendilerine göre ayarlayabiliyorlar.

ücretsiz bedava tekerlekli sandalye Free Wheelchair Mission

Tekerlekli sandalye demonte olarak teslim ediliyor ve bir araya getirilmesi yaklaşık 15 dakika sürüyor. Free Wheelchair Mission, bakım ve onarım konusunda şu açıklamayı yapmış: “Uygun şekilde bakımının yapılması koşuluyla, normal kullanımla 3-5 yıl hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Her alıcıya evde bakım için bir İngiliz anahtarı, hava pompası, yama kiti ve alıcı kılavuzu ile birlikte servis, bakım, daha fazla eğitim veya bilgi gerektiğinde yerel kaynaklar için iletişim bilgileri verilir.”

Proje 2001 yılında başlamış ve sandalyenin üretimine şu sıralar ara verilmiş. Bu 20 yıllık süreçte kuruluş, 94 ülkede 1,3 milyon tekerlekli sandalye dağıtmış. GEN_1 sürümüne ek olarak daha ince ayarlanabilir bir tasarım olarak 2009’da GEN_2 isimli bir versiyon daha piyasaya sürmüşler. Açık mavi iskelete sahip bu versiyon, daha uzun yolculuklar ve özel ihtiyaçlar için kurgulanmış. Ayrıca 2001 modelinden farklı olarak GEN_2 dört farklı beden (X, M, L, XL) seçeneğiyle sunulmuş. Son olarak, 2013 yılında ekip, “evde daha kolay saklama ve daha rahat taşınabilirlik” sağlamak için ilk katlanabilir tekerlekli sandalyesi GEN_3’ü piyasaya sürmüş.

Titizlikle seçtiğimiz diğer yaratıcı tekerlekli sandalye haberlerine buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Free Wheelchair Mission