Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kullanıcıyı Ayakta Tutabilen Tekerlekli Sandalye

Kullanıcıyı Ayakta Tutabilen Tekerlekli Sandalye

Suzanne Brewer tarafından tasarlanan tekerlekli sandalye Walking Wheelchair, kullanıcının dik durmasına imkan tanıyor.

Londralı mimar Suzanne Brewer oğlu Jarvis Brewer ile fiziksel engeli bulunan kişilerin ayakta durmasını sağlayabilecek Walking Wheelchair isimli prototip tekerlekli sandalye tasarladı. Mobilite araçları ile tanıtan Segway benzeri bir ürün olan tekerlekli sandalye, Segway’in iki tekerlekli elektrikli koltuğu S-Pod benzeri bir tasarıma sahip. Benzer tasarıma sahip olsa da Walking Wheelchair kompakt yapısıyla dikkat çekiyor.

Yürütebilen tekerlekli sandalye olarak adlandırılabilecek bu araç, yolcuyu çevresiyle daha iyi bir ilişki kurabilmesi için aynı yüksekliğe çıkarıyor. Hem sosyal hem de lojistik açıdan fayda sağlıyor. Kullanıcıyı dik bir pozisyonda tutabilen farklı markalara ait tekerlekli sandalyeler piyasada bulunuyor. Ancak bu ürünler kullanıcının ağırlık merkezini ayarlamak ve dengeyi sağlamak için genellikle dört veya altı tekerlekli oluyor. Walking Wheelchair ise bisiklet selesinden esinlenen tasarımı, koltuk ve diz destekleri ile kullanıcıyı dik pozisyona getirebiliyor.

Walking Wheelchair kullanıcıyı iki tekerlek üzerinde ayakta tutabiliyor

Tekerlekli sandalye tek bir hareketle kullanıcıyı oturur pozisyondan ayakta duran bir pozisyona çıkarabiliyor. İki tekerleği üzerinde yükselen sistem destekler yardımıyla kullanıcıyı dik tutmak için arka kısmı destekleyen eklentiyi içeriyor. Walking Wheelchair bir kumanda kolu sayesinde hareket ettiriliyor.

Mimar Suzanne Brewer ürünü ilk defa 2018 yılında çiziyor. Oğlunun bisiklet üzerinde verdiği pozdan ve seleye oturuşundan yola çıkarak tasarımlara başlıyor. Omurilik yaralanmaları olan kişileri destekleyen Back Up Trust hayır kurumu tarafından Stoke Mandeville Hastanesi’nda test ediliyor ve inceleniyor. Bu prototip aşamasından sonra ürün geliştiriliyor.

Walking Wheelchair, sunum yapmak, siparişi almaya gitmek, sokakta diğer insanlarla aynı pozisyonda hareket etmek için avantaj sunuyor. Bir süpermarkette üstlerdeki rafa ulaşmak veya mutfakta kullanmak için de pratik yöntemler sağlıyor. Bacaklara binen yük miktarı yükseklik ayarlanarak değiştirilebiliyor. Bu da uzun sürelerde ortaya çıkacak kemik yoğunluğu kaybını ortadan kaldırıyor. Brewer, Walking Wheelchair’in tekerlekli sandalyeyle kalabalığın içinde kaybolan insanlara yardımcı olacağını düşünüyor. Diğer insanlarla göz teması kurmanın önemli olduğunu söylüyor.

Ürün ayakta durmakta zorluk çeken yaşlı insanlar, fiziksel engelliler ve omurga yaralanması yaşayan kişiler tarafından kullanılabilmesi için tasarlandı. Prototipi oluşturup patenti alan Suzanne Brewer, şimdilerde ürünü geliştirecek ve pazara sunacak birilerini arıyor.

Görsel: YouTube, dezeen