Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cihaz Orkestrası

Cihaz Orkestrası

Elektrikli diş fırçası, pos makinesi, daktilo ve buharlı ütü gibi cihazlardan oluşan Device Orchestra, popüler şarkıları yeniden yorumlayan sevimli bir orkestra.

Bir zamanlar kullanırken sürekli sorun çıkardığı için şikayet ettiğimiz cihazların seslerini şimdi duyduğumuzda nostalji etkisiyle gülümsüyoruz. Bu nostalji duygusunun gücü, Conserve the Sound adlı bir ses arşivinin bile doğmasını sağladı. Bu arşiv; faks makinesi, kasetçalar, daktilo gibi nostaljik cihazların ve araçların ağırlıkta olduğu, yok olmaya yüz tutmuş pek çok şeyin seslerini dinleyebildiğimiz bir internet sitesi. Şimdi ise bu durumu daha neşeli bir şekilde ele alan Device Orchestra var sırada.

Pörtlek gözlü cihazlar müzik yapıyor

Device Orchestra’yı kısaca tarif etmek gerekirse, çeşitli cihazları kullanarak popüler şarkıları yeniden yorumlayan bir cihaz orkestrası diyebiliriz. Sadece nostaljik cihazlar değil, günümüzde hala kullanılanlar da orkestrada yer alıyor. Elektrikli diş fırçaları, pos makineleri, daktilolar, çevirmeli telefonlar, buharlı ütüler ve daha niceleri sevimli birer enstrüman-karaktere dönüşüyor. YouTube kanalı üzerinden adını duyuran Device Orchestra, genç bir teknoloji tutkununun eseri. Cihazları kendi elektronik bilgisini ve programlama becerilerini kullanarak kontrol ediyor. Bazen de cihazların birbirini hareket ettirdiği düzenekler kuruyor ve böylece çeşitli koreografileri yerine getirmesini sağlıyor. Son günlerde en çok dikkat çeken çalışması da Imagine Dragons’un Believer adlı parçasını yorumladığı aşağıdaki video.

Abonelerimin fikirlerini oldukça dikkate alan kanal sahibi, bu fikirler sayesinde kendini geliştirmiş. Abonelerinin önerileri üzerine cihazlara pörtlek gözler, peruklar ve kollar takmaya başlamış. İyi ki de öyle yapmış çünkü karaterlerin bu sevimliliği şu an çalışmalarını güzel kılan temel unsurlardan biri. Ben Instagram hesabındaki paylaşımları izlemeye doyamadım. Özellikle bir elektrikli diş fırçasını bu kadar şirin ve ilginç bulacağım aklıma gelmezdi.

Device Orchestra’nın şarkılarını YouTube kanalı, Patreon’u, Spotify’ı ve Instagram’ı üzerinden takip edeblirsiniz.

Eski cihazlarla yapılan enstrümanlar ilginizi çekiyorsa Electronicos Fantasticos’un çalışmalarına da göz atmanızı öneririm.

Görsel: YouTube