Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Barkod Okuyucular Enstrümana Dönüştü

Eski Barkod Okuyucular Enstrümana Dönüştü

Eski elektronik eşyaları ileri dönüştürerek yeni müzik aletleri tasarlayan Electronicos Fantasticos, barkod okuyucularla Barcoder ve Barcodress adlı iki yeni proje gerçekleştirdi.

Bugüne kadar gerçekten hiç akla gelmeyecek nesnelerin ve düzeneklerin müzik aletine dönüştüğüne şahit olduk. Hem duvar heykeli hem de etkileşimli bir enstrüman olan Ghost Box, sıradan eşyaları enstrümana dönüştüren Dada Machines otomatı, kamera ile gösterilen objeleri müzik aletine dönüştüren Color Band, işlevini kaybetmiş silahları müzik aletlerine dönüştüren Disarm projesi, müzik yapan Sound Poster, enstrüman-bisiklet, Brooklyn Köprüsü’nü dev bir arpa dönüştüren Human Harp projesi gibi örnekler akıllarımıza kazındı. Son dönemde internette büyük ses getiren iki yeni proje de Barcoder ve Barcodress oldu. Bu enstrümanlarla yapılan performanslar o kadar keyifli olmuş ki videoları izlerken insanın yüzünde bir tebessüm beliriyor. 

Barcoder Barcodress

Hedef eşsiz enstrümanlarla eşsiz bir orkestra yaratmak

Electronicos Fantasticos, eski elektronik eşyaları ileri dönüştürmek için müzik projeleri üretiyor. Geriye dönüp baktığınızda vantilatör ve tüplü televizyon gibi eski cihazlarla nefis elektronik müzik aletleri ürettiklerini görüyorsunuz – bu eski işlerin videolarını haberin en alt kısmında görebilirsiniz. Ekibin yeni gözdesi ise eski barkod okuma cihazları. 

Electronicos Fantasticos, bir poster ve bir elbise üzerine bastıkları barkodları barkod cihazlarına okuratak ilginç performanslar sergilemiş. Müzikal anlamda ciddi olarak değişik tınılar üretmeyi başarmışlar. Elektronik müzik özellikle bu türden yeni enstrümanların ortaya çıkması için oldukça özgür bir alan olsa da son yıllarda ağırlıklı olarak dijital dünyanın imkanlarından beslenir oldu. O yüzden böyle Teremin’i anımsatan analog enstrümanlar ortaya çıkması hoş bir etki yaratıyor.

Her barkod deseni tarandığında kendi ses bileşenine bir sinyal gönderiyor ve böylece farklı bir ses çıkarıyor. Posterle yaptıkları proje Barcoder, elbiseyle gerçekleştirdikleri ise Barcodress adını taşıyor. Electronicos Fantasticos ekibinin lideri, sanatçı ve müzisyen Ei Wada. Wada, ekip olarak hedeflerinin bu türden enstrümanlarla eşsiz bir orkestra yaratmak olduğunu belirtiyor.

Videolarda da göreceğiniz gibi, yalnızca barkod okuyucuları kullananlar değil, elbiseyi giyen dansçı da inisiyatifi ele alabiliyor. Okuyucular sabit dururken, dansçı onlara yaklaşıp uzaklaşarak ve dans ederek ritmi kontrol edebiliyor.

View this post on Instagram

We have uploaded our performance video at #roppongiartnight '19 on YouTube! We played with electrical signals from barcode scanners, CRT-televisions and strobe lights and Barcodanced with a Barcodress which engraved sounds as striped patterns┃┃┃┃ ー #六本木アートナイト 2019 でのパフォーマンス映像をYouTubeに公開しました! バーコードリーダーやブラウン管テレビ、ストロボの電気信号で演奏、音を縞模様として着る服《バーコードレス》で《バーコーダンス》しました┃┃┃┃  FULL▶︎ https://youtu.be/iSq3y1WzfK0   by Ei Wada + Nicos Orchest-Lab Dancer : Fukiko Takase (@fukistar ) Video Director : Terutada Murao #electronicosfantasticos #エレクトロニコスファンタスティコス #eiwada #和田永 #fukikotakase #高瀬譜希子 #barcoder #バーコーダー #barcodress #バーコードレス #crttvgamelan #ブラウン管ガムラン #strobong #ストロボ鑼

A post shared by ELECTRONICOS FANTASTICOS! (@electronicosfantasticos) on

Electronicos Fantasticos’un çalışmalarını internet sitesi, Facebook sayfası, Instagram’ı ve YouTube kanalı üzerinden takip edebilirsiniz. 

Barcoder Barcodress

Tüplü televizyonlarla yaptıkları vurmalı aletleri, vantilatörle yaptıkları gitarımsı aletleri ve diğerlerini aşağıdaki videolarda daha yakından görebilirsiniz 🙂

Görsel: YouTube