Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Fotoğraflar Nakış ve Kanaviçe ile Canlanıyor

Eski Fotoğraflar Nakış ve Kanaviçe ile Canlanıyor

Han Cao "Forgotten Photos" serisinde fotoğraf ve kartpostal üzerine nakış ve kanaviçe tekniğiyle müdahale ederek özgün çalışmalar üretiyor.

Nakışla fotoğraf üzerine müdahale, son yıllarda sıklıkla karşılaşmaya başladığımız bir yöntem. Her sanatçı kendi ip paletini, kendi özgün desenlerini ve kendi yüzeyini (fotoğraf, poster, kartpostal, çizim vb) seçerek kendini diğer nakış sanatçılarından ayrıştırıyor elbette. Francesca Colussi Cramer, eski fotoğraflar ve kartpostallar üzerinde hem kanaviçe hem de nakış uygulayarak dikkat çekmişti. Juana Gómez anatomik öğeleri nakışla vurgulamış, Joana Choumali ise Fildişi Sahili’nde terör saldırısı sonrası çektiği fotoğrafları nakışla işlemişti. Şimdi de Forgotten Photos serisiyle Han Cao’nun nakışlı ve kanaviçeli yüzeyleri var karşımızda.

Kaligrafiden nakışa

Palm Springs’te yaşamını sürdüren Cao, kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı. Instagram’da hanwriting kullanıcı adıyla ün kazanmış. Özellikle canlı renk paletiyle ve kendi soyutlama tarzıyla diğer nakış sanatçılarından farkını ortaya koyuyor. Hatta kimi işlerinde sessiz bir mizah anlayışı (bknz. kedili ve kuşlu işleri) olduğunu da görüyorsunuz. Forgotten Photos serisi için dünyanın dört bir yanındaki bit pazarlarını ve antika dükkanlarını gezerek siyah beyaz ve sepya tonlu fotoğrafları ve kartpostalları topluyor.

Cao önceleri kaligrafmış ve Instagram’daki paylaşımları da kaligrafi işleriymiş – neler yaptığını biraz geriye giderek görebilirsiniz. Bu nedenle kullanıcı adı da kendi isminin ve handwriting sözcüğünün karışımıyla ürettiği bir sözcük. Nakış yapmaya başlasa da kullanıcı adını değiştirmemiş. Şimdi eski fotoğraflar üzerine iplik kullanarak yeni hikayeler yazdığına inanıyor. Bu nedenle kullanıcı adının hala uygun olduğunu düşünüyor.

Han Cao’nun baskı ve çıkartma satışı yaptığı internet mağazasına göz atabilir, yeni çalışmalarını Instagram’ından takip edebilirsiniz.

Forgotten Photos Forgotten Photos Forgotten Photos Forgotten Photos Forgotten Photos

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.