Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın WWDC’de Açıkladığı Tüm Yenilikler

Apple’ın WWDC’de Açıkladığı Tüm Yenilikler

Apple'ın yeni ürünlerini ve gelişmelerini tanıttığı geliştiriciler konferansı WWDC'den öne çıkan tüm gelişmeleri derledik.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Google I/O’dan sonra Apple da geliştiriciler konferansı WWDC ile bir yıl içinde yaşadığı gelişmeleri paylaşıyor. 13 – 17 Haziran’da gerçekleşen konferansın açılış oturumu da 2 saat boyunca hem son kullanıcıyı, yani bizleri hem de yazılım geliştiricileri ilgilendiren büyük yenilikler aktarıldı.

OS X’e elveda, merhaba macOS

Mac’in işletim sistemi olan OS X isim değişikliğine giderek diğer Apple ürünlerinin karakteristiğine uyum sağladı. macOS olarak anılacak olan işletim sisteminin yeni sürümünün isminin de Sierra olacağı açıklandı. Bu yeni sürümün en can alıcı özellikleri arasında Universal Clipboard isimli özellik ve Siri’nin masaüstüne gelmesi yer alıyor.

Kopyaladığınız tüm öğeler tek merkezde

Universal Clipboard sayesinde Apple cihazlarınızda kopyaladığınız öğeler senkronize bir şekilde tüm cihazlarınızda bulunacak. Link, metin, kod veya herhangi bir şeyi kopyalayıp sürekli olarak bu öğeleri yönetmeye dayalı çalışma mekanikleriniz varsa hayatınız ciddi derecede kolaylaşacak.

Masaüstünüzü iCloud’da taşıyın

Aynı zamanda masaüstünüzdeki öğeler iCloud hesabınızla senkronize olacak ve nereye giderseniz gidin masaüstünüzü yanınızda taşıyabileceksiniz. Sık kullanılan ve el altında tutulmak istenen öğeleri masaüstünde saklama alışkanlığını da göz önünde bulundurursak iCloud için yenilikçi bir kullanım alanı açılıyor.

Apple Pay, web’e geliyorMobil cihazları kullanarak kredi kartını pasifleştiren ödeme yöntemi Apple Pay, Safari destekleyecek. Böylece Apple Pay ile alışveriş destekleyen bir internet sitesinde işlem yaparken mobil cihazlarınıza yönelmek zorunda kalmayacaksınız. Bunun yerine tüm işlemlerinizi bilgisayarda tamamlayıp sadece ödeme sırasında iPhone veya Apple Watch üzerinden Touch ID ile doğrulama yapmak yeterli olacak.

Apple Watch hem daha hızlı hem daha meziyetli

Apple Watch’un işletim sistemi olan watchOS’in yeni versiyonu ile birlikte kullanıcıların hayatında değişecek en önemli deneyim uygulamaların eskiye göre 7 kat hızlı açılacak olması. watchOS 3 ile birlikte arayüz de iPhone gibi kullanım dinamiklerine kavuşuyor.

Kullanıcılar, Digital Crown’ın altında bulunan yan tuşu bir “dock” olarak kullanarak da açık uygulamalarınız arasında kolayca geçiş yapabilecek, ekranda aşağıdan yukarıya doğru kaydırıldığında ise uçak modu ve rahatsız etme modu gibi kilit ayarlara erişebileceksiniz.

watchOS 3 ile birlikte gelecek bir diğer özellik ise Scribble isimli klavye arayüzü olacak. Sesli komut veya klavyeyle yazmak yerine artık ekrana harfleri yazarak da mesaj iletebileceksiniz. Bu özelilk şu anda Çince ve İngilizce dil desteği sunuyor.

iOS 10 ile onlarca yeni özellik

iOS 10’i bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı güncelleme olarak tanımlayan Apple, Maps’tan Music’e kadar bir çok uygulamada da değişiklik yaptı. Raise to Wake isimli özelliğiyle artık telefonu kaldırdığınız anda ekranı da uyanacak ve size bakacak.

3D Touch gerçek gücünü açığa çıkarıyor

Artık kilit ekranındayken herhangi bir uygulamaya 3D Touch ile erişebilir veya gelen mesajları doğrudan yanıtlayabilirsiniz. Kilit ekranı ve bildirim merkezindeki bu gelişmeler de 3D Touch’ın potansiyelini ortaya koyuyor. Kilit ekranındaki bir diğer kilit değişiklik de ekranı sola kaydırdığınızda widget‘lara, sağa kaydırdığınızda ise tıpkı Android’deki gibi kameraya erişmek oldu.

iMessage ilk büyük güncellemesiyle baş başa

Yayınlandığı günden bugüne yaşadığı en büyük güncellemeyle WWDC 2016’de karşılaşan iMessage Google’ın I/O 2016’da duyurduğu Allo gibi zengin bağlantı içeriklerine, mesaj balonundan bağımsız yer alan emojilere, açılana kadar gizliliğini koruyan görünmez mürekkepli mesajlara ve emojileri metin olarak yazıp emojiye dönüştürme gibi özellikler kazandı.

Bunlar dışında iOS için açıklanan büyük gelişmeler ise;

  • Apple Photos, makine öğrenme kullanmaya ve geçmişteki fotoğrafları hatıra olarak göstermeye başladı. Yani basitçe Google Photos oldu.
  • Apple Maps, navigasyon sırasında trafik bilgisi sunma ve yol üzerindeki benzin istasyonu ve restoranları listeleme özellikleri kazandı. Yani Google Maps’ten birçok özelliği ödünç aldı.
  • Apple Music, arayüzünü değiştirdi ve keşfet özelliğini ekledi. Ve artık dinlediğiniz şarkların sözlerini de görebiliyorsunuz. Spotify gibi.
  • Apple News, üçüncü parti uygulamalardan içerik derlemeye başlayacak.
  • Akıllı ev cihazlarınızı kontrol etmenizi sağlayan HomeKit için geliştirilen Home uygulaması, tüm akıllı evinizin kumandası olmak istiyor.
  • Ekranı ikiye bölen Split View özelliği Safari’nin iPad sürümünü de destekliyor.
  • Notes üzerinde birden fazla kişi aynı döküman üzerinde çalışabilecek.
  • Sesli mesajlar transkriptle birlikte metin formatına dönüştürülebilecek.

tvOS yaşı küçük, içeriği büyük

Bir yıldan kısa bir süredir hayatımızda olan tvOS, 1.300 video kanalı ve 6.000 uygulamasıyla zengin içerik sunar hale geldi. İçerik tarafındaki genişlemere ek olarak artık Apple TV’nin kumandasına olan bağlılığımız da sona eriyor. Apple TV Remote uygulamasıyla birlikte iPhone cihazlar da televizyona kumanda edebilecek.

Her platformda marifetli Siri

Siri’yi iPhone gelen bir akıllı asistan olarak tanısak da şu anda yapay zeka ve makine öğrenme yetenekleriyle birlikte hayatımızın bir nebze daha fazla içinde olmak istiyor. WWDC’nin açılışı oturumunda yer alan her ürünle birlikte anılan Siri’nin en önemli değişimi, kaynak kodlarının geliştiricilere açılmış olması. Böylece isteyen herkes Siri’yi kendi uygulamasıyla uyumlu şekilde çalıştırabilecek.

Bunlara ek olarak macOS’e gelen Siri, Sierra’da doğrudan masaüstünde kontrol edilebilecek. tvOS cephesinde ise yeni geliştirimelerle sadece kendi kütüphanesinde değil tüm kanallar ve uygulamalar üzerinde arama yapabilecek. Yani kısaca dağarcığını genişletecek.

Swift Playgrounds ile her çocuk uygulama geliştirebilecek

Çocukların kod bilgisiyle erken yaşta tanışması ve yazılım mekaniklerine aşina olarak yetişmesinin önemini idrak eden Apple, Swift Playgrounds isimli bir iPad uygulaması yayınlayarak her çocuğun kolayca mobil uygulama geliştirmesini sağlayacak. Apple gibi bir devin desteği altında uygulama geliştirebilecek olmak da çocuklar için yegane artı değeri oluşturuyor.

Görsel: Apple